preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

 > 2012/2013
 

ŠKOLSKA KNJIŽNICA ODSELILA NA DVA SATA U PŠ ROVINJSKO SELO

Kad već naši mali Seljani ne mogu tako često doći do naše školske knjižnice u Rovinj, školska knjižničarka odlučila je posjetiti ih u njihovoj područnoj školi u Rovinjskom Selu. Naravno da nije bilo moguće družiti se sa svima, pa smo ovog četvrtka bili u društvu prvašića i drugašića. Prvašići su imali priliku naučiti razliku između knjižnice i knjižare, što sve u knjižnici možemo raditi, kako se ponašati s knjigama, a za poklon su dobili označivač stranica kako knjige ne bi dobile magareće uši prilikom čitanja, a pogledali su i bajku Crvenkapicu. Drugašići su, pak, učili o časopisima i naučili razlikovati časopise od novina, kao i one časopise namijenjene djeci i odraslima. Naučili su potom kako se časopisi razlikuju i prema vremenu izlaženja, što je to rubrika, a što članak, kako se nazivaju novine koje izlaze svakog dana, a kako časopisi koji izlaze svakog tjedna te su na kraju svoja stečena znanja provjerili putem nastavnog listića. Obećan im je ponovni susret u svibnju.
 

Objavljeno 14.03. 2013.


REFERENTNA ZBIRKA U KNJIŽNICI

Knjižnica je za većinu učenika mjesto gdje se posuđuju knjige, ponajviše lektira. No, da u knjižnici ima i drugih knjiga koje nisu namijenjene čitanju od korica do korica, već služe kao pomoć u učenju i proširivanju znanja, naučili su učenici četvrtih razreda koji su ovog tjedna bolje upoznali referentnu ili priručnu zbirku. U dva školska sata najprije su saznali što su to enciklopedije, leksikoni, atlasi te čemu služe pravopis. Kad smo sve to naučili, ispunjavali smo nastavni listić te u odabranoj literaturi nastojali naći odgovore na pitanja o tome što znače riječi filantrop i SOS, kada se koristi uskličnik, je li ispravno napisati čevapčić ili ćevapčić, a naučili smo i gdje možemo pronaći informacije o ribama, dinosaurima, Istri i sl. Bilo je zabavno i korisno

Objavljeno 13.03. 2013.


KAKO SMO OŽIVJELI PATULJKE IZ POŠTARSKE BAJKE

Na rasporedu čitanja lektire 2.b razreda za veljaču je bilo naznačeno POŠTARSKA BAJKA! Odličan način da, nakon interpretacije bajke na satu hrvatskog jezika, učenici i učiteljica Nadica Pučić  posjete knjižnicu i tu odrade nastavu iz hrvatskog jezika i likovne kulture! Kako? Najprije su učenici odgovarali na pitanja kojima su pokazali izvrsno pamćenje jer su na gotovo sva pitanja iz lektire odgovorili točno. Nakon toga učili smo o pošti - što je to pošta, što se u pošti radi, kako su putovala pisma nekad i danas,  što svako pismo treba imati i tko su poštari. Nakon toga, uz pomoć knjižničarke, oživili su poštanske patuljke, one iste koji razvrstavaju pisma u Poštarskoj bajci i to uz pomoć plutenih čepova, tempera, drvenih štapića i sašivenih kapica! I doista su, kao što vidite, ispali prekrasni!

 Objavljeno 15.02.2013.


DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Internet, kao i bilo koja druga stvar, ima svoje pozitivne i negativne strane. Naravno, om je fantastičan medij koji nam omogućuje učenje, zabavu, igru, razmjenu iskustva i mišljenja, dostupan je 24 sata na dan i interaktivan medij. No, znamo li koje sve opasnosti vrebaju na internetu? Mi veliki možda i znamo, no učenici nižih razreda zasigurno nisu svjesni opasnosti pa su trećeši i četvrtaši u knjižnici imali priliku naučiti nešto o tome. Iako mnogi od njih već imaju i svoje facebook profile, poučili smo ih zašto do trinaeste godine ne bi smjeli otvarati samostalno, čemu služe šifre, kako se i gdje otvaraju elektroničke adrese, tko su doista prijatelji s mreže i kako postupiti u situaciji kada dobiju neku poruku nepoželjnog sadržaja. Iako su pokazali zavidno znanje o internetu i prednostima koje on nudi, ipak još trebaju mnogo iskustva u učenju i prepoznavanju zamki koje vrebaju pa su u tu svrhu dobili pravila za sigurnije korištenje interneta koja će im, nadamo se, koristiti ubuduće.

Objavljeno 6.02.2013.


MACA PAPUČARICA - INTEGRIRANI NASTAVNI DAN U KNJIŽNICI

Učenici 2.c razreda sa svojom učiteljicom Elizabetom Perišić proveli su dan u školskoj knjižnici kako bi obradili lektiru Ele Peroci Priče za laku noć. Koliko se sjećaju pročitanih priča (Maca papučarica, Stara kuća broj 3, Nedjelja, Laku noć) najprje smo provjerili putem kviza u kojem su učenici odgovarali na postavljena pitanja i pokazali zavidno znanje i sjećanje na pročitane priče. Nakon sata hrvatskog, u knjižnici smo nastavili s izradom maca od papirnatih tanjura koje su djeca bojala pastelama i izradili prelijepe šarene mačkice. Budući da su mačke bile glavni likovi dviju priča koje su djeca čitala (Maca papučarica i Stara kuća broj 3), odlučili smo saznati sve o mačkama i to u dječjim časopisima. Učenici su najprije rekli što sve oni znaju o mačkama, a onda su podijeljeni u grupe iz časopisa izdvajali podatke o tome što mace jedu, koje sve vrste mačaka postoje, koliko spavaju i od kojih bolesti obolijevaju i sl. Saznali su pritom razliku između časopisa i novina, dječjih, znanstvenih i drugih vrsta časopisa, što je rubrike i sadržaj, što su tjednici, a što mjesečnici i slično. Lijepo smo se zabavili taj dan i obećali jedni drugima druženje uz neku drugu nastavnu cjelinu.

Objavljeno 31.01.2013.


DA SE NE ZABORAVI - UČENJE O HOLOKAUSTU

Na današnji dan, 27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći koncentracijski logor Auschwitz u poljskom gradiću Oswiecimu te se svake godine na taj dan obilježava dan sjećanja na žrtve Holokausta. Obilježili su ga i učenici 8.b razreda na satu povijesti na način da su u knjižnici o tom povijesnom događaju učili sami i to na izvorima informacija koje školska knjižnica nudi. Uvodno predavanje održala je knjižničarka - drugi svjetski rat, progon onih koji su na margini društvene ljestvice, stvaranje geta i koncentracijskih logora, netolerancija i diskriminacija koje dovode do takvih stravičnih zločina, a koji u blažem obliku postoje i danas. Nakon toga su učenici podijeljeni u četiri grupe samostalno istraživali teme o holokaustu, Židovima, koncentracijskim logorima te Jasenovcu i to u časopisima, knjigama i na internetu. Na kraju sata predstavnici grupe izvijestili su nas o rezultatima istraživanja te su na taj način aktivnim usvajanjem znanja pokazali veći interes za zadanu temu.

Objavljeno 28.01.2013.


NOVE KNJIGE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Evo još novih knjiga koje možete pronaći u školskoj knjižnici. Ne zaboravite posudite svoj primjerak lektire kako biste ga mogli pročitati preko praznika, a ukoliko niste stigli, ili ste zaboravili skoknuti do knjižnice, provjerite ima li na internetu besplatna inačica određenog djela u elektroničkom obliku.

Objavljeno 18. 12. 2012


KNJIŽNIČARKA U POSJETU PRVAŠIĆIMA U PODRUČNOJ ŠKOLI BALE

Prvi put ove godine knjižničarka je posjetila područnu školu u Balama i susrela se s prvašićima i njihovom učiteljicom Natašom Radetić. Učenici su bili ugodno iznenađeni posjetom pa su u početku imali mnogo pitanja za knjižničarku, a nakon toga su bili spremni za pričanje priča. Kao uvod u božićno vrijeme poslužile su nam dvije naoko jednake priče: Najljepša božićna jelka i Najljepše božićno drvce. No, osim što jednu jelku kite žvotinje, a drugu djeca, priče se razlikuju i po tome što životinje kite pravu, živu jelku koju su posjekli u šumi i donijeli u kuću da im uveseljava blagdanske dane, a djeca iz druge priče za kićenje jelke odabrala su najmanju jelku u vazi koja je, kako su godine prolazile, postala najljepša, najveća i najraskošnija jelka koju smo ikada vidjeli. Upravo onakava kakvu svi želimo za Božić! Na trenutak smo zastali i zapitali se treba li nam doista prava, živa posječena jelka ili se možemo zadovoljiti i njezinom vjernom preslikom u vazi koja će nam služiti još mnogo godina. Za takvu našu prirodnu jelku izradili smo i ukrase od prirodnih materijala, a ukrasili smo i ukrasne jelke od kartona s perlicama kako bi nam mala jelkica mogla ukrašavati sobu ili kuću u danima koji dolaze.

Objavljeno 13. 12. 2012.


BOŽIĆNI UKRASI OD PRIRODNIH MATERIJALA

Povodom nadolazećih blagdana učenici 3.a razreda s učiteljicom Karmen Ignoto posjetili su knjižnicu kako bi saznali kako se obilježavaju božićni blagdani u svijetu. Saznali smo tako zašto se kiti jelka i koliko je star taj običaj, kako se slavi Božić u Austriji, Italiji, Španjolskoj, Australiji, Islandu i drugim europskim i svjetskim zemljama, koja su tipična božićna jela u tim zemljama i tko nosi darove djeci. Informacije o svakoj zemlji napisali smo na papir u obliku božićne kuglice koju smo s druge strane ukrasili ostacima tkanine te smo ih objesili na bor zajedno s ukrasima koje smo izradili od rola toaletnog papira. Na taj smo način pokazali kako se jelka može okititi i prirodnim stvarima koje nalazimo u okolini, a ne samo skupocjenim šljokastim proizvodima koji se mogu kupiti u bilo kojoj trgovini. Učenici su na ovom satu naučili i kako je Badnjak dobio svoje ime i kako se nekad obilježavao Božić u našim krajevima.

Objavljeno 12. 12. 2012


NOVE KNJIGE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Na humanitarnoj manifestaciji Mali sajam dobrote, koji se već druge godine uspješno organizira u našoj školi, prikuplkeno je više od deset tisuća kuna, a polovica tog iznosa iskorištena je za obnavljanje knjižničnog fonda. Na taj je način školska knjižnica nabavila nekoliko desetaka novih knjiga i naslova, što lektirnih, što ne-lektirnih, odnosno onih za čitanje u slobodno vrijeme. Ukoliko imate prijedloge i želje za naslovima koje knjižnica ne posjeduje, javite se mailom pa ćemo, u skladu s financijskim mogućnostima, nastojati zadovoljiti vaše želje. Evo knjiga koje su uvedene u knjižnični katalog, ostale ćemo objaviti narednih dana.

Objavljeno 7. 12. 2012


SVETI NIKOLA U KNJIŽNICI OSTAVIO SLATKIŠE ZA UČENIKE

Dobre vijesti stižu i iz naše škole. U noći s 5. na 6. siječnja, učiteljice razredne nastave i knjižničarka objesile su čizmice na prozore i čekale jutro da vide jesu li Sveti Nikola i Krampus u svojim vrećama ostavili nešto i za naše učenike! Sreći nije bilo kraja kad smo ujutro na prozorskom staklu školske knjižnice vidjeli vreću punu slatkiša i, unatoč velikom trudu, nismo uspjeli pronaći niti jednu jedinu šibu! Čak ni najmanju ni najtanju šibicu! Pitate se zašto? Pa zato što nema zločeste djece! Ima onih koji su malo nestašniji ili neposlušniji, al to zasigurno ne znači da im treba šiba kako bi popravili svoje ponašanje. U knjižnicu su toga dana došli učenici prvih i drugih razreda te učenici trećeg c razreda kako bi poslušali priču o životu svetog Nikole, legende o spašavanju mornara, seljaka i djece, a saznali su i zašto nam svakog 6. siječnja, u čizmice ili čarape padaju slatkiši. Nakon pričice, zajedno s knjižničarkom i učiteljicom napravili su zabavnu igračku od papira i špage na koju su vezali bombon iz čizmice te usavršavali vještinu hvatanja slatkiša baš kao nekada davno kada su djeca slatkiše dobivala samo na blagdan sv. Nikole.

Objavljeno 6. 12. 2012.


SUSRET S KNJIŽEVNICOM ŽELJKOM HORVAT VUKELJA

U studenom je našu školu posjetila poznata književnica za djecu, Željka Horvat - Vukelja. I već kas smo se pripremili na priče o likovima iz njezinih priča poput Balončice, Petre koja uči plivati ili reumatičnog kišobrana, druženje i susret imali su neočekivan obrat! Željka nam nije ni spomenula svoje junake iz priča, već je iz svoje poznate ljubičaste torbe - Ljubice Torbić izvlačila svakodnevne predmete koje je u svojim pričama oživljavala na način da je prvašićima i učiteljicama priredila pravu malu kazališnu predstavu!
Iz Željkine su torbe tako nastajale priče o vezicama, čuli smo i priču o mješalici za beton koja je danju pravila beton, a noću kolače za djecu, o dječaku koji nije htio prati uši pa mu je iz uha počelo rasti stablo te mnoge druge u kojima su učenici 1.a i 1.b razreda aktivno sudjelovali i zaželjeli da nas književnica posjeti još koji put.

Objavljeno 24. 11. 2012.


 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > 2012/2013
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / www.os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju