preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

Novinarske iskrice

Igra utječe na cjelokupan razvoj djeteta

Autor: Martina Perković, 26. 11. 2018. 17:22

Igra je jedna od prvih ljudskih aktivnosti. Kad čujemo riječ igra, najčešće nas podsjeća na zabavu i vesele trenutke, no ono što većina nas zanemaruje je zapravo to da je igra način na koji djeca najbolje, a također i najviše uče i način kroz koji se djeca razvijaju cijelo djetinjstvo. O svemu tome razgovarali smo s našom socijalnom pedagoginjom Vedranom Ćosić.

[više]

Pop art u Rovinju

Autor: Martina Perković, 20. 11. 2018. 09:51

6.c razred se zajedno sa svojom razrednicom, profesoricom Sanjom, uputio u Zavičajni muzej grada Rovinja na izložbu Pop arta. Došavši tamo dočekala nas je gospođa Nataša koja nam je objasnila što je Pop art te nam je, nakon toga, svakog umjetnika opisala zajedno sa svojim umjetničkim djelima.

[više]

POSJETILA NAS JE BOJANA MEANDŽIJA!

Autor: Martina Perković, 6. 11. 2018. 16:35

U školi nas je posjetila spisateljica Bojana Meandžija. Pričala nam je o svojoj knjizi Trči!Ne čekaj me... Upoznali su ju učenici šestog, sedmog i osmog razreda.

Učenici su pažljivo slušali Bojanu i suosjećali s njom.

[više]

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Martina Perković, 29. 10. 2018. 08:23

Mjesec  hrvatske knjige je manifestacija koja u Hrvatskoj tradicionalni promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro što znači da potiče ljude da čitaju i ne zamijene knjigu internetom. Obilježava se u spomen Marku Maruliću- ocu hrvatske književnosti. Održava se još od 1995. godine i sveke godine traje točno mjesec dana (od 15. listopada do 15. studenog).

[više]

Počelo je!!!

Autor: Martina Perković, 29. 10. 2018. 08:19

Dragi naši,

školska godina je već u punom jeku. Počeli su ispiti, ispitivanja, terenske nastave, obilježavanja različitih manifestacija... I mi imamo pune ruke posla. Već pripremamo za vas nove vijesti, reportaže, intervjue, literarne radove i puno zabave. Radujemo se što ćemo zajedno s vama stvoriti još jedan Cvrčak. Lijepu i uspješnu školsku godinu žele vam novinarke iz redakcije.

[više]

Posjet TV Nove novinarskoj grupi

Autor: Martina Perković, 5. 6. 2018. 18:28

Naše su novinarke imale priliku porazgovarati i pitati sve tajne novinarskog posla televizijsku ekipu TV Nove - voditeljicu i urednicu nekoliko emisija Saru Berčić i snimatelja Damijana koji su nas posjetili na jednom našem susretu. Prilikom toga snimili su i reportažu o nama, radu novinarske grupe i našem školskom listu Cvrčak... tako da nas možete pogledati u emisiji TV Nove Zapadna strana u utorak 5.6. smiley

[više]

Stigao ovogodišnji Cvrčak :)

Autor: Martina Perković, 5. 6. 2018. 18:25

Dragi cvrčci,

ozareni osmijeh na vašim licima dok upravo prelistavate naš Cvrčak je neprocjenjiv. Svi smo jedva dočekali primiti Cvrčak u ruke. On je plod našeg zajedničkog rada, ne samo novinarske redakcije, već učenika, učitelja…cijele škole. Ove smo godine odlučili dati više mjesta vama pa smo, stoga, popratili sve aktivnosti kojima ste se tijekom cijele godine bavili, odlučili smo dati više mjesta vašim literarnim radovima i poliglotskom kutku te tekstove potkrijepiti vašim literarnim radovima. Naravno, obavili smo i nekoliko zanimljivih intervjua i prisjetili se vaših uspjeha. Osmislili smo vam i neizostavnu zabavu. Najvećim dijelom bavili smo se našim zavičajem te smo temu broja posvetili zavičajnom govoru. I temu broja ste uglavnom vi obradili, a mi samo nadopunili novinarskim istraživanjima. Pohvale idu i svim našim novinarkama i suradnicima, kao i tehničkoj podršci.

Za kraj, kao i uvijek želimo vam da sa što boljim uspjehom završite ovu školsku godinu i ne zaboravite – Cvrčak ste VI!

 

[više]

Božidar Prosenjak: "Pisanje je kao kruh; ima svoj tvrdi i meki dio."

Autor: Martina Perković, 16. 5. 2018. 09:43

Poznati pisac i novinar, književnik Božidar Prosenjak, se s učenicima naše škole 14. svibnja družio u MMC-u Rovinj. Tijekom susreta pričao je kratke priče putem kojih im je slao poruku o darovitostima koje svi imaju i kako prepoznati pravu ljubav. Susret je organizirala rovinjska Gradska knjižnica, a nakon druženja porazgovarao je i s nama te nam otkrio kako je postao književnik, s kojim se problemima susreće u svom poslu, planira li neke nove knjige i još mnogo toga.

[više]

Posjet Vukovaru

Autor: Martina Perković, 16. 4. 2018. 15:38

Školski izlet u Vukovar je poučni izlet koji je namijenjen učenju o Domovinskom ratu i bitkama za Vukovar. Izlet je financiran od strane Ministarstva branitelja. 12. travnja su osmi razredi naše škole u Vukovar došli u kasnim poslijepodnevnim satima.

[više]

Noleđ robers

Autor: Martina Perković, 10. 4. 2018. 18:01

I dalje predstavljamo školske slobodne aktivnosti. Zanimljiva nam je jedna posebnog imena Grupa darovitih – Noleđ robers. O čemu se radi pročitajte u nastavku.

[više]

Pičijada 2018.

Autor: Martina Perković, 30. 3. 2018. 13:01

I ove se godine u školskom dvorištu održala tradicionalna Pičijada - natjecanje u gađanju pisanica kovanicama. Razredni pobjednici su bili...

[više]

Četvrtaši iz Područne škole Rovinjsko Selo u obilasku matične škole

Autor: Martina Perković, 22. 3. 2018. 18:11

Naši su se osmaši Lea Radovan i Marko Gaši okušali u ulozi vodiča te proveli četvrtaše iz Područne škole Rovinjsko Selo po matičnoj školi. Pokazali su im učionice nižih razreda, školsku kuhinju, školsku knjižnicu gdje su im pokazali gdje stoji koja lektira te sve učionice u kojima će pratiti nastavu od sljedeće školske godine. Posjetili su također i nastavu svojih učiteljica engleskog i talijanskog jezika u matičnoj školi. Malo je reći da su četvrtaši bili pod dojmom, a najdraže im je bilo to što su vidjeli što ih sljedeće godine očekuje pa će s više uzbuđenja i manje straha krenuti u matičnu školu.

[više]

Poljubit ću je uskoro, možda

Autor: Martina Perković, 17. 3. 2018. 11:21

Poljubit ću je uskoro, možda je roman Šime Storića. Po uzoru na taj dječji ljubavni roman napravljena je kazališna predstava istog imena. Predstava se održala 15.ožujka u gradskom kazalištu Gandusio te su učenici sedmih i osmih razreda otišli pogledati predstavu. Predstava govori o...

[više]

Filmske projekcije Sedmi kontinent

Autor: Martina Perković, 4. 3. 2018. 13:00

U sklopu filmskog programa Sedmog kontinenta za osnovne škole u četvrtak, 22.02.2018., u kazalištu Gandusio prikazan je film Billy Elliot za  5. i 6. razrede. Učenici  sedmog i osmog razreda su, 21.02.2018.,  pogledali film  “Moj život kao tikvica“. 26.2. su učenici 3. i 4. razreda pogledali hrvatski igrani film Vuk samotnjak, dok 1. i 2. razrede čeka hrvatski animirani film Ježeva kućica.

[više]

Mladi znanstvenici

Autor: Martina Perković, 19. 2. 2018. 18:10

U našoj školi ima mnogo različitih slobodnih aktivnosti. Jednu jako zanimljivu aktivnost vode profesori Iva Dujmović i Igor Serdar. Cilj ove aktivnosti je približavanje učenika prirodnim znanostima. Ovu slobodnu aktivnost pohađaju učenici petih razreda, a kako to izgleda i što se tamo sve radi pročitajte u našem razgovoru s učiteljima i učenicima.

[više]

Učenici na kratko mogu glumiti da su netko drugi

Autor: Martina Perković, 24. 1. 2018. 18:25

Ove školske godine je škola odlučila pokrenuti scensku grupu u našoj školi. Voditeljica te grupe je  profesorica Tamara Perković. Scensku grupu pohađaju peti, šest i sedmi razredi. Povodom pokretanja scenske grupe, odlučili smo intervjuirati profesoricu Tamaru Perković kako bismo saznali detalje o toj grupi.

[više]

Školski vremeplov

Autor: Martina Perković, 28. 12. 2017. 11:09

U seriji predstavljanja novih slobodnih aktivnosti, naša je vrijedna novinarka Camilla posjetila rad slobodne aktivnosti Školski vremeplov koje vode učiteljice Sandra Boljunčić i Dolores Beloč Ćorković te s njima provela jedno lijepo, zabavno i poučno poslijepodne uoči Božića. Što je o njihovom radu otkrila pročitajte.

[više]

Sretni i veseli blagdani

Autor: Martina Perković, 24. 12. 2017. 12:39

Svi članovi uredništva novinarske grupe i našeg Cvrčka žele svim čitateljima, učenicima i učiteljima sretne i vesele blagdane. Nek vam Božić prođe u miru i veselju prožet ljubavlju i razumijevanjem, a nova 2018. godina bude uspješna i puna osmijeha i radosti.

[više]

Kultura življenja

Autor: Martina Perković, 16. 12. 2017. 10:40

Već tradicionalno svake godine predstavljamo nove slobodne aktivnosti, a vođeni finim mirisima koji dolaze iz jedne učionice nismo mogli a da ne istražimo o čemu se radi. Posjetili smo aktivnost Kultura življenja koja se održava svaki drugi utorak od 12.25-14.00 sati  na kojoj se učenici zabavljaju i uče kroz zabavu i igru.                

[više]

Male kviške mudrice

Autor: Martina Perković, 4. 12. 2017. 19:22

Kao svake godine naša škola je organizirala Kviz Mudroviz. Kviz se održao 1. prosinca u školskoj dvorani. Ukupno je sudjelovalo 5 ekipa: ekipa A razreda, ekipa B razreda, ekipa Rovinjskog Sela i ekipa Bale. Svaka grupa se sastojala od jednog učenika iz 1., 2., 3. i 4. razreda. Učenici su se natjecali u ukupno 4 grupe kategorije...

[više]

Trebamo širiti svijest o razumijevanju gluhih i nagluhih osoba

Autor: Martina Perković, 22. 11. 2017. 18:37

Znakovni jezik je način govora kojim se služe gluhe, nijeme, gluhonijeme ili osobe s poteškoćama u govoru. Tijekom sporazumijevanja koriste se ruke i pokreti tijela. Postoje mnoge varijante znakovnog jezika te se razlikuje ovisno o zemlji u kojoj se koristi.

[više]

Interliber – mjesto gdje caruje knjiga

Autor: Martina Perković, 12. 11. 2017. 17:16

Naši sedmaši i osmaši su jučer posjetili Zagreb gdje se svake godine u studenom održava Interliber, najveći hrvatski sajam knjiga.

[više]

Ljubaznost je besplatna, a daje mnogo!

Autor: Martina Perković, 11. 11. 2017. 10:26

Svjetski dan ljubaznosti obilježava se 13. studenog. Međunarodni dan ljubaznosti obilježava se od 1998. godine širom svijeta, a i mi smo ga obilježili na satu Hrvatskog jezika. Ljubaznost je, nažalost, sve rjeđa, a dovoljna je da nam vrati osmijeh na lice. Pritom je i BESPLATNA! Evo što učenici 8.b i 5.c misle o ljubaznosti.

 

[više]

Sanja Pilić:"Klinci, čitajte, igrajte se i veselite. Riječi su važne."

Autor: Martina Perković, 11. 11. 2017. 10:20

Mrvice iz dnevnog boravka, Sasvim sam popubertetio, ako pitate nas, to su nam najdraži naslovi koje čitamo za lektiru. Teme i način na koji su napisane zabavni su nam i zahvaljujući takvim romanima jedva čekamo lektiru. Za sve je to zaslužna učenicima najdraža spisateljica Sanja Pilić s kojom smo imali priliku porazgovarati i otkriti da nam sprema novu književnu poslasticu. Što smo još doznali donosimo vam u intervjuu.

 

[više]

Sportom i Linom do zabave i prijateljstva

Autor: Martina Perković, 28. 10. 2017. 10:50

Povodom Lina Višebojca su nas posjetili, ne jedan, ne dva, nego tri uspješna sportaša.  Lino  višebojac se održao 26. listopada u školskoj dvorani Valbruna.  Posjetili su nas braća Mišković i Nikka Brajković.  Intervjuirali smo Borisa Miškovića i Nikku Brajković.

[više]

Samo pozitiva

Autor: Martina Perković, 28. 10. 2017. 10:41

Pozitivno razmišljanje nije ignoriranje stvarnosti ili bježanje od svojih problema. Pozitivno razmišljanje je razmišljanje koje možemo svjesno pokrenuti.

[više]

Kahoot! - zabavno učenje

Autor: Martina Perković, 23. 10. 2017. 18:15

Kahoot! je web alat namijenjen izradi i igranju kvizova. Koristi elemente učenja kroz igru. Kod učenika potiče natjecateljski duh i tako povećava motivaciju, a prilagođen je svim uzrastima.

[više]

9. FESTIVAL PRAVA DJECE

Autor: Martina Perković, 21. 10. 2017. 12:46

Deveti Festival prava djece održava se od 5. do 25. listopada 2017. u cijeloj Hrvatskoj s brojnim događajima i radionicama. Festival prava djece slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost i dječja prava.

[više]

Istarski mitovi i legende

Autor: Martina Perković, 19. 10. 2017. 18:20

Istražujući naš zavičaj naišli smo na poznate istarske mitove i legende koje smo htjeli podijeliti s vama da se još jednom podsjetimo na znamenitu istarsku baštinu po kojoj naša Istra i jest tako lijepa...

[više]

Biciklijada za kraj Dječjeg tjedna

Autor: Martina Perković, 9. 10. 2017. 18:50

Povodom dječjeg tjedna, dječje gradsko vijeće grada Rovinja je organiziralo biciklijadu. Biciklijada se održala u subotu, 7.10.2017. Na biciklijadi su sudjelovale sve osnovne škole grada Rovinja od petog do osmog razreda.

[više]

Martin doletio na pozornicu

Autor: Martina Perković, 9. 10. 2017. 18:45

Učenici 6., 7., i 8. razreda povodom Dječjeg tjedna pogledali su u petak, 6.listopada, u kazalištu Gandusio predstavu Sportski život letećeg Martina u produkciji kazališta Mala scena iz Zagreba. Predstava se temelji na lektirnom djelu poznatog suvremenog dječjeg pisca Dubravka Jelačića Bužimskog.

[više]

Nepredvidivi život Malog gangstera

Autor: Martina Perković, 8. 10. 2017. 12:56

Povodom Dječjeg tjedna učenici sudjeluju u raznim igrama te idu gledati razne predstave i filmove u Gradsko kazalište. Predstave i filmovi su poučni i zabavni te su često inspirirani prema književnim djelima. Tako su učenici petih razreda OŠ Jurja Dobrile, 5.10.2017. otišli ...

[više]

'Ljubav djeci prije svega' - Dječji tjedan 2017

Autor: Martina Perković, 5. 10. 2017. 17:05

Već više od 30 godina hrvatske općine i gradovi obilježavaju Dječji tjedan. On započinje prvog punog tjedna u listopadu. Ove godine Dječji se tjedan održavao od ponedjeljka 2. listopada do nedjelje 8. listopada. Glavni cilj Dječjeg tjedna je da se podigne opća svijest o važnosti i položaju djece u našem društvu. Dječji tjedan započinje 'Međunarodnim danom djeteta' (ponedjeljak – prvi dan u Dječjem tjednu).  Kao i svake godine, niži razredi su sudjelovali u različitim igrama, filmovima i predstavama. Sve predstave su se održavale u gradskom kinu/kazalištu Gandusiu. Pročitajte što su sve gledali i gdje su sve bili.

[više]

DOBROBIT PLIVANJA ZA ZDRAVLJE I TIJELO

Autor: Martina Perković, 4. 10. 2017. 18:17

U želji da otkrije dobrobiti plivanja za zdravlje i tijelo budući da se i sama bavi tim sportom posljednje dvije godine naša novinarka porazgovarala je s trenericom plivanja Ernes Uljanić.

[više]

Maturalac – Uspomena zauvijek

Autor: Martina Perković, 2. 10. 2017. 18:22

Maturalac. To je jedan od posljednjih zajedničkih izleta osmaša prije srednje škole i upravo iz tog razloga on nam ostaje uspomena zauvijek.

 

Došao je dan koji smo svi jako dugo čekali, 26.09.2017., tj. maturalni izlet generacije 2017./18. Navili smo budilice u 4 ujutro kako ne bismo zakasnili i propustili nešto nezaboravno...

[više]

Dobro nam došli prvašići

Autor: Martina Perković, 29. 9. 2017. 16:10

Prelazak iz vrtića u školske klupe nije nimalo lak. Sve je drugačije i novo. Naši prvašići su unatoč velikim promjenama veoma zaigrani i njih školski problemi uopće ne zamaraju. Ove godine smo umjesto tradicionalnog intervjua s prvašićima napravili malu igru asocijacija. Započeli smo pet rečenica, a prvašići su ih trebali dovršiti.

[više]

Četiri jezika, četiri učiteljice - samo jedan Europski dan jezika

Autor: Martina Perković, 27. 9. 2017. 13:03

Naše su novinarke u duhu obilježavanja Europskog dana jezika 26.9. intervjuirale četiri različite učiteljice stranih jezika, na četiri različita jezika. Otkrijte koja... i saznajte zašto je važno učiti i znati različite jezike.

[više]

Počelo je...

Autor: Martina Perković, 25. 9. 2017. 18:04

Naši su se novinari i ove školske godine okupili u školskoj redakciji i marljivo krenuli s radom pa očekujemo mnogo zanimljivih, poučnih i zabavnih novinarskih radova i ove godine te jednako dobar, a nadamo se još i bolji, školski list Cvrčak na kraju školske godine. A sada za početak svim učenicima želimo uspješnu novu školsku godinu i ...čitajte nas!

[više]

Stigao nam CVRČAK

Autor: Martina Perković, 11. 6. 2017. 17:44

S radošću smo dočekali ovogodišnji broj našeg školskog lista Cvrčak. Kao i svake godine Cvrčak nisu stvarali samo naši novinari. Svojim aktivnostima, likovnim i literarnim radovima, sportskim uspjesima, uspjesima na različitim natjecanjima i svojim dobrim djelima učenici su priču naše škole ispisali na ove stranice. Ove smo se godine posvetili jednoj jako važnoj temi—toleranciji. Svatko je od nas poseban i svi smo mi različiti, ali  zapravo i tako jednaki i upravo se u tome nalazi ljepota, zato je potrebno pronaći sklad i razumijevanje jer zajedno možemo sve. U ovogodišnjem broju  predstavljamo i novi dvogodišnji projekt pod nazivom Dvije strane Gaussa koji je naša škola pokrenula. Donosimo vam i intervjue s poznatim književnicima te stranice zabave kako biste se odmorili od školskih briga.  U ovogodišnjem Cvrčku svatko može  pronaći nešto zanimljivo.

[više]

Sedmaši na Rtu Kamenjak

Autor: Martina Perković, 19. 5. 2017. 17:31

Ako ikad poželite vidjeti endeme Istre ili saznati više o dinosaurima, onda je Rt Kamenjak pravo mjesto za vas. Danas, 19. svibnja 2017. su ga posjetili sedmi razredi naše škole u sklopu terenske nastave.

[više]

Svjetska čuda današnjice

Autor: Martina Perković, 19. 5. 2017. 17:24

Sedam svjetskih čuda je sedam veličanstvenih čovjekovih dostignuća u arhitekturi i građevinarstvu. Prvi popis svjetskih čuda napravljen je između 150. i 120. godine prije nove ere, a napravio  ga je grčki pjesnik Antipatros. Nakon toga se popis ažurirao nekoliko puta u skladu s razvojem civilizacije pa pogledajte koja su svjetska čuda današnjice.
 

[više]

"Zaboravljeni" način komunikacije

Autor: Martina Perković, 9. 5. 2017. 18:36

Tehnologija vlada svijetom! Sve se poruke šalju putem raznih aplikacija te rijetko tko piše pisma. Naravno da se putem pisma ne mogu poslati oni ʺcool ʺ emoji te je potrebno nekoliko dana da pismo stigne na odredište. 11. svibnja se obilježava Svjetski dan pisanja pisma s ciljem skretanja pozornosti na važnost i prisnost komunikacije kroz rukom napisano pismo, a koje s razvojem elektroničkog dopisivanja postaje već pomalo zaboravljeno.  

[više]

Svjetski dan smijeha - 7.5.

Autor: Martina Perković, 3. 5. 2017. 13:12

Proslavite Svjetski dan smijeha i ne zaboravite da je on najbolji lijek. Odbacimo tmurna i žalosna lica i uljepšajmo svoje lice osmijehom, ništa ne košta, a puno znači i nama i ljudima koji nas okružuju.

[više]

Mladen Kušec: "Moj život više nije bio lopta, nego nešto drugo"

Autor: Martina Perković, 17. 4. 2017. 17:08

Poznati pjesnik i novinar,  književnik Mladen Kušec, se s učenicima nižih razreda 10. travnja družio u MMC-u Rovinj. Tijekom susreta pripovjedao im je svoje zgode i nezgode iz djetinjstva i govorio im o svom stvaralaštvu. Susret je organizirala rovinjska Gradska knjižnica, a nakon druženja porazgovarao je i s nama te nam otkrio kako je počeo stvarati, što ga u životu najviše veseli, priprema li nešto novo za svoje čitatelje i još mnogo toga.

[više]

Tradicionalna uskršnja Pičijada

Autor: Martina Perković, 13. 4. 2017. 15:39

Tradicionalna uskršnja Pičijada ove je godine doživjela svoje 15. izdanje. Svake godine, zadnjeg dana prije proljetnih praznika, učenici mlađih razreda sudjeluju u Pičijadi.

[više]

„(O)smijeh svuda oko nas!“

Autor: Martina Perković, 13. 4. 2017. 15:36

Već se tradicionalno svake godine Dan škole obilježava priredbom, a ovogodišnja je tema bila „(O)smijeh svuda oko nas!“. Ove se godine priredba održala u  utorak, 11. travnja u sportskoj dvorani Valbruna. Priredbu su otvorile ...

[više]

Avantura u Veroni

Autor: Martina Perković, 27. 3. 2017. 13:54

Učenici sedmih razreda su prepuni uzbuđenja krenuli na dvodnevnu terensku nastavu u Italiju 24. i 25. ožujka u pratnji učitelja talijanskog i engleskog jezika, povijesti, geografije i biologije. U autobusu su dobili brošure sa zadacima koje su trebali ispunjavati. Stigavši u Veronu učenici su prvo posjetili Julijin grob, a nakon toga znamenitu arenu.

[više]

Pjesnicima u čast

Autor: Martina Perković, 19. 3. 2017. 16:10

Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života.“- Jacques Prévert

21. ožujka obilježava se Svjetski dan pjesništva. World Poetry Day UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.  U Hrvatskoj ...

[više]

14.3. - Dan broja Pi

Autor: Martina Perković, 13. 3. 2017. 14:10

Pi je vjerojatno najpoznatiji broj u povijesti čovječanstva. Pi je omjer opsega i promjera bilo koje kružnice, čija je približna vrijednost 3,14159. Pi je također poznat i kao Arhimedova konstanta jer mu je on odredio prve dvije decimale ili Ludolfov broj, zato jer je Ludolf van Cuelen izračunao prvih 35 decimala i u to vrijeme je to bilo najpreciznije određeno.

[više]

Dan žena – borba za ravnopravnost i dalje se nastavlja

Autor: Martina Perković, 7. 3. 2017. 17:29

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka. Povodom tog dana istražili smo položaj žena u društvu. Iako se čini da su se žene donekle izborile za svoja prava, nije svugdje tako...

[više]

Nasilje je odraz vlastite nesigurnosti

Autor: Martina Perković, 2. 3. 2017. 17:37

U kontinuiranoj borbi protiv nasilja u školi i poticanju tolerancije među djecom i odraslima općenito potrebno je osvijestiti problem jer je to put ka rješenju. O vrstama nasilja, razlozima takvog postupanja, prepoznavanju žrtve i nasilnika razgovarali smo sa školskom psihologinjom Natašom Bajić Peteh.

[više]

Irena Vitulić: "U mom poslu ima dobrih i loših dana, ali osjećaj pomaganja je uvijek lijep"

Autor: Martina Perković, 26. 2. 2017. 11:21

Neka djeca imaju poteškoće  u učenju i zato su tu asistenti u nastavi koji im pomažu u pisanju, komunikaciji ili im pružaju podršku. Razgovarali smo s asistenticom u nastavi Irenom Vitulić i saznali na koje poteškoće asistenti u nastavi nailaze, što je asistent u nastavi... Također smo saznali nešto više o dvogodišnjem projektu Dvije strane Gaussa u koji se uključila i naša škola.

[više]

„Zamisli svijet oko nas“

Autor: Martina Perković, 24. 2. 2017. 17:50

U sklopu slobodnih aktivnosti učenici od 5. do 8.  razreda su  sudjelovali u različitim fotografskim radionicama te naučili osnove dobrog fotografiranja. Kao rezultat toga toga napravljena je mala izložba njihovih radova nazvana „Zamisli svijet oko nas“.

[više]

"Kristijan" - priča o toleranciji

Autor: Martina Perković, 23. 2. 2017. 17:07

Učenici sedmih i osmih razreda svih rovinjskih osnovnih škola otišli su pogledati predstavu u Gradsko kazalište 23. veljače. Predstava Kristijan, Teatra Naranča iz Pule,  imala je snažnu poruku. Govorila je o toleranciji. Glavni likovi su bili ...

[više]

Nobelovac koji pjeva o miru, slobodi i toleranciji

Autor: Martina Perković, 23. 2. 2017. 16:53

Nije književnik, i zbog toga je još posebniji jer je jedini pjevač u povijesti koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. On je Bob Dylan.

[više]

Za nasilje nema opravdanja

Autor: Martina Perković, 23. 2. 2017. 16:47

Gradsko društvo Crvenog križa Rovinj u suradnji s Policijskom postajom Rovinj pokrenulo je akciju 'Za nasilje nema opravdanja'. Dan ružičastih majica, dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obilježio se  u Žutoj kući u Rovinju 22.2. Sve je započelo govorom o vršnjačkom nasilju. Nakon toga...

[više]

Ružičastim majicama i plesom protiv nasilja u školi

Autor: Martina Perković, 22. 2. 2017. 12:49

Dan ružičastih majica ili takozvani 'Pink shirt day', je program protiv vršnjačkog nasilja. Obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.  Današnijh dana sve je veća stopa vršnjačkog nasilja. Bilo to fižičko ili psihičko nasilje time se svejedno povrjeđuje osoba. Nasilje može imati kratkoročne i dugoročne posljedice. Netko može biti nasilnik a da toga i nije svjestan. Dovoljna je i jedna riječ da se povrijedi nekoga.

[više]

Međunarodni dan materinskog jezika

Autor: Martina Perković, 21. 2. 2017. 17:56

U svijetu se, 21. veljače, obilježava „Međunarodni dan materinskog jezika“. Njegov je cilj  da se očuva i razvija materinski jezik, jezična kultura i različitost. Osim što je jezik komunikacijsko sredstvo kojim se prenosi identitet i kultura naroda, njime se čuva prepoznatljivost nacija i njihov integritet.                                                      

[više]

Jules Verne u Rijeci

Autor: Martina Perković, 19. 2. 2017. 10:04

Sedmi  i osmi razredi posjetili su riječko Hrvatsko narodno kazalište gdje su pogledali predstavu Put oko svijeta u 80 dana prema priči Julesa Vernea. Krenuli su u Rijeku 17.2.2017. u 16.00 sati. Imali su slobodno vrijeme za šetnju Korzom, a  zatim su krenuli u HNK...

[više]

Poligloti

Autor: Martina Perković, 14. 2. 2017. 17:23

U seriji predstavljanja slobodnih aktivnosti koje se izvode u našoj školi počinjemo predstavljanjem slobodne aktivnosti Poligloti, pa smo tom prilikom porazgovarali s jednom od voditeljica iste, učiteljicom Suzanom Poljak.

[više]

The Snow's love story

Autor: Martina Perković, 14. 2. 2017. 16:51

Povodom Valentinova  evo jedne ljubavne bajke na engleskom jeziku. Ako vam engleski baš i ne ide, rječnik u ruke i uživajte!

[više]

Pipi ide na Lidrano

Autor: Martina Perković, 1. 2. 2017. 12:50

Učenici nižih razreda su predstavom Pipi duga čarapa  nastupali na općinskom Lidranu. Predstava je bila toliko uspješna da su pozvani na županijski Lidrano. Povodom toga  intervjuirali smo Elenu Posedel koja je glumila Pipi i njezinu učiteljicu Sandru Boljunčić.

[više]

Tolerancija se može naučiti

Autor: Martina Perković, 26. 12. 2016. 15:43

Jesmo li tolerantno društvo? Može li se tolerancija naučiti? U našoj se školi radi na osvješćivanju pojma tolerancije. U sklopu školskog preventivnog programa s osmašima su odrađene radionice na tu temu. Radionice je vodila naša pedagoginja Zlatica Držaljević koja nam je rekla nešto više o tome.

[više]

RADOST BOŽIĆA

Autor: Martina Perković, 20. 12. 2016. 17:04

Božić nam se bliži. Svake godine školski zbor i orkestar povodom Božića održavaju Božićni koncert.

[više]

Lampioni dobrote

Autor: Martina Perković, 17. 12. 2016. 15:55

Tijekom božićno-novogodišnjih blagdana u Rovinju je u petak, 16.12.2016., održana  jedna zanimljiva humanitarna akcija.

[više]

Fotografski izlet

Autor: Martina Perković, 20. 11. 2016. 17:09

Profesor Borislav Božić nas je pozvao na izlet u Rijeku u sklopu slobodne aktivnosti PHOTO I.M.A.G.I.N.E.. U četvrtak 17. studenoga naša fotografska grupa je krenula u Rijeku.

[više]

Tolerancija je harmonija u različitostima

Autor: Martina Perković, 16. 11. 2016. 11:25

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga te nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan tolerancije je ustanovljen 16. 11. 1995. godine. 

UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na ljudska prava.

[više]

CAMERE OBSCURE

Autor: Martina Perković, 28. 10. 2016. 16:05

U srijedu, 26. listopada, nam je u posjet došao profesor i fotograf Borislav Božić. Došao nam je pojasniti što je fotografija, od čega se sastoji fotoaparat, povijest fotografije... 

[više]

Bojana Meandžija: ""Trči! Ne čekaj me..."

Autor: Martina Perković, 14. 10. 2016. 15:45

Povodom Mjeseca hrvatske knjige održan je susret sedmaša s književnicom Bojanom Meandžijom.

Bojana Meandžija, hrvatska spisateljica iz Karlovca, predstavila je svoj prvi autobiografski roman pod naslovom Trči! Ne čekaj me..., kojeg je napisala sa šesnaest godina u prostorijama atomskog skloništa za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj. O tome zašto roman nosi takav naslov, o osjećajima koji su je preplavljivali u to doba, o događajima koji su joj se urezali u sjećanje i planovima za nove knjige Bojana Meandžija otkrila nam je u intervjuu.

[više]

Hrvatska u Portugalu

Autor: Martina Perković, 14. 10. 2016. 15:40

Povodom odlaska hrvatskih učenika u Portugal u sklopu projekta I.M.A.G.I.N.E.  odlučili smo porazgovarati s dvjema učenicama;  Lucijom Jurić (7.a) i Katjom Marđetko (8.c), koje su sudjelovale u ovom projektu, o utiscima s putovanja.

[više]

SOLIDARNOST NA DJELU 2016.

Autor: Martina Perković, 13. 10. 2016. 17:57

U četvrtak, 13. listopada 2016. godine diljem Hrvatske  provedena je 44. Sabirna akcija „Solidarnost na djelu“. Riječ je o zajedničkoj akciji svih društava Hrvatskog Crvenog križa.

[više]

Što vas usrećuje?

Autor: Martina Perković, 9. 10. 2016. 16:24

Proveli smo anketu povodom Dječjeg tjedna kako bismo doznali što djecu najviše usrećuje. Eto odgovora!

[više]

Sve u znaku Dječjeg tjedna

Autor: Martina Perković, 6. 10. 2016. 19:55

Kao što već svi znate ovaj tjedan je Dječji tjedan. Tada se organiziraju razne zabavne aktivnosti i predstave za djecu. I u našoj školi imamo program za Dječji tjedan.

[više]

Učiteljica Štefica K. Grahovac:"Volite svoj posao i ta će vas ljubav prema poslu dovesti do uspjeha."

Autor: Martina Perković, 5. 10. 2016. 11:08

Povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja naše su novinarke odlučile intervjuirati učiteljicu povijesti i geografije, Šteficu K. Grahovac, koja je na kraju intervjua svim svojim kolegama poslala jednu vrlo lijepu poruku.

[više]

Konstituirano Dječje gradsko vijeće

Autor: Martina Perković, 5. 10. 2016. 10:56

U utorak, 4.10.2016., održali su se izbori za novog gradonačelnika ili gradonačelnicu te zamjenike ili zamjenice rovinjskog Dječjeg gradskog vijeća.

[više]

Moja obitelj i jedan jež

Autor: Martina Perković, 3. 10. 2016. 19:15

U ponedjeljak, 3.10.2016., učenici od 5. do 8. razreda naše škole su povodom Dječjeg tjedna išli u kazalište i gledali predstavu "Moja obitelj i jedan jež". Predstava je pratila život jedne obitelji. Govori kako su Anja, Sanja i Vanja postali obitelj.

[više]

Prvašići: Evo nas u školi!

Autor: Martina Perković, 2. 10. 2016. 11:56

I ove smo godine razgovarali s prvašićima 1.a i 1.b razreda. Bilo je mnogo raznolikih, originalnih i smješnih odgovora! Doznajte što im je u školi najdraže i zbog čega im nedostaje vrtić.

[više]

Elegancija sporta-Ritmička gimnastika

Autor: Martina Perković, 29. 9. 2016. 19:35

Nola Božić krenula je stopama svoje starije sestre, naše bivše učenice Laure, višestruke prvakinje u tom sportu, i počela se profesionalno baviti ritmičkom gimnastikom. Za one koji o tom sportu ne znaju baš mnogo napisala nam je nešto...

[više]

Francuska u našoj školi

Autor: Martina Perković, 25. 9. 2016. 19:58

U četvrtak , 15.  rujna našu su školu posjetili učenici iz Francuske u sklopu „IMAGINE „  projekta. Učenici na razmijeni došli su iz francuskih gradova La Rochelle i  Saint Jean d'Angely.

[više]

Znanstveni piknik u Zagrebu

Autor: Martina Perković, 24. 9. 2016. 19:07

Sedmi razredi Osnovne škole Jurja Dobrile su u petak, 23.09.2016., uz pratnju profesora posjetili Znanstveni piknik u Zagrebu.

[više]

Otkrivamo Samanthu Shannon

Autor: Martina Perković, 21. 2. 2016. 16:52

Samantha Shannon je autorica bestselera „Sezona kostiju". Imala je 20 godina kada je dovršila roman, usput studirajući na Sveučilištu u Oxfordu. Bila je sama u sobi kada joj je književni agent javio da je prodao „Sezonu kostiju" nakladniku Bloomsburyju. Roditelji joj nisu znali. Nije htjela da znaju da je zanemarila studiranje.

[više]

Međunarodni dan zagrljaja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Josipa Kovačević, 21. 1. 2016. 16:33

U 6. b zagrljaja ne nedostaje

Međunarodni se dan zagrljaja obilježava 21. siječnja. O tome je više istražila naša novinarka Rory Hrvatin Knapić te nam poručila da se puno grlimo. Otkrit će nam i zbog čega...

[više]

Pisac u prolazu: Pavao Pavličić

Autor: Josipa Kovačević, 19. 12. 2015. 20:45

Melani Jurković u društvu Pavla Pavličića

U četvrtak, 17. prosinca rovinjski je MMC imao čast ugostiti Pavla Pavličića, hrvatskoga znanstvenika, književnika, profesora, prevoditelja i scenarista koji je djeci možda najviše poznat po svojim pustolovnim, kriminalističkim pričama i romanima poput Dobri duh ZagrebaTrojica u trnju. To su djela koja učenici, začudo, rado čitaju i kao obveznu lektiru, a nakon što smo bolje upoznali Pavla Pavličića, ni ne čudimo se zašto je upravo on tako popularan.

Na pitanje moderatorice Melite Jurkote, koja je bila njegova studentica na Odsjeku za komparativnu književnost pri Filozofskome fakultetu u Zagrebu, u vezi s današnjom kulturom (ne)čitanja odgovara: Ja ne osuđujem ljude koji ne čitaju. (...) U vlaku kod nas čitaju novine jer misle da je u njima istina. U Italiji čitaju knjige jer misle da je u njima istina. Ljudi čitaju jer žele znati što se dogodilo drugim ljudima. 

Isto tako, moramo komentirati kako se na takav projekt kao što je Pisac u prolazu i na takvo ime kao što je Pavao Pavličić odazvalo svega petnaestak ljudi što dovoljno govori o odnosu čovjeka prema prethodno spomenutom. 

Ipak, na neki način zahvaljujemo svima koji nisu došli jer je time naša marljiva novinarka Melani Jurković dobila priliku intervjuirati baš njega – Pavla Pavličića. O tome još nećete biti detaljnije izvješteni ne zato što nekoga zbog nedolaska želimo kazniti, već zato što novinarku pripremamo za skorašnje natjecanje upravo zahvaljujući tom intervjuu. Bravo, Melani! winkyes

 

[više]

Sveti Nikola

Autor: Josipa Kovačević, 6. 12. 2015. 20:07

Aurora Bertetić s prvašićima

Naša je vrijedna novinarka Aurora Bertetić prošli tjedan posjetila prvašiće i intervjuirala ih. S obzirom na to da je većina nas sinoć očistila čizmice, pretpostavljamo da znate o kome je pisala. laugh Nadamo se da ste bili angel, a ako i niste, vjerujemo da vas nije posjetio devil

[više]

Izlet šestaša u Rijeku Vijest ima dokument u privitku

Autor: Josipa Kovačević, 8. 11. 2015. 18:29

Salon legendarne obitelji Mažuranić

Na izlet u Rijeku otišli smo 19. listopada 2015. godine. Kako nam je bilo i što smo sve vidjeli, doznajte u prilogu koji slijedi...

[više]

Svjetski dan učitelja

Autor: Josipa Kovačević, 18. 10. 2015. 16:21

Svjetski se dan učitelja obilježava 5. listopada. Učenice su šestoga razreda poželjele biti profesorice hrvatskoga jezika, a to im se i ostvarilo. Što o tome misli jedna od njih, pročitajte u prilogu.

[više]

Moja prva knjiga

Autor: Martina Perković, 1. 6. 2015. 10:31

Državni natječaj za učenike osnovnih škola pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u pisanju i ilustriranju vlastite priče u organizaciji Udruge KAlibra iz Karlovca i ove je godine otvorio natječaj za najbolju slikovnicu.

[više]

Šestaši, pravac Slavonija!

Autor: Martina Perković, 13. 5. 2015. 07:07

Kratko, ali jasno. Šestaši su se predivno proveli u Slavoniji, a Borna nam je ispričao što su sve zanimljivo posjetili.

[više]

O MAMAMA SVE NAJBOLJE

Autor: Martina Perković, 6. 5. 2015. 15:47

Majčin dan slavi se druge nedjelje u mjesecu svibnju, iako je službeni Majčin dan 12. svibnja u spomen na Annu Marie Jarvis, koja je 12. svibnja 1907. godine u Graftonu, nakon druge godišnjice smrti majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting. U crkvi je ženama dijelila 500 bijelih karanfila kojima je željela pokazati svoju ljubav prema preminuloj majci.

 

[više]

Petaši na izletu u Postojnskoj jami

Autor: Martina Perković, 6. 5. 2015. 11:57

Bio je to izlet na kojem su se mogli zabaviti, družiti, ali i puno toga naučiti. Vidjeli su Vivarij s prepariranim životinjama. Mogli su upoznati kako izgleda život bez svijetla.

[više]

POBJEDE NAŠIH UČENIKA NA OVOGODIŠNJOJ POPOLANI

Autor: Martina Perković, 24. 4. 2015. 16:46

24.04.2015 na trgu se održala tradicionalna Popolana. Do trga nas je otpratila lagana kišica koja je poslje prestala. Voditelj je napočetku najavio sudionike,a onda je puštena pjesma dok su se zagrijani učenici skupljali.

[više]

ZA FIZIČKO I PSIHIČKO ZDRAVLJE-TERAPIJSKO JAHANJE

Autor: Martina Perković, 24. 4. 2015. 16:29

TERAPIJSKO JAHANJE je skupni pojam za sve aktivnosti upotrebe konja u radu s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, u okviru medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te pedagoškog procesa.

[više]

SVJETSKI DAN KNJIGE

Autor: Martina Perković, 23. 4. 2015. 17:43

Dan knjige se obilježava na današnji dan, 23. travnja, svake godine. Obilježava  se baš  na taj dan zato što je William Shakespeare umro baš 23.travnja. To je također UN-ova(uz pomoć UNESCO-a) organizacija kroz koju žele potaknuti ljude na čitanje. Knjige su stvari koje se koriste u svakodnevnom životu. Kroz knjige se uči i potiče mašta. Mnogo ljudi čita kući ili posuđuje knjige u knjižnici. Malala Yousafzai,Pakistanska učenica koja je bila pogođena od Talibana za vrijeme nastave, jednom je rekla:Pustite nas da biramo svoje knjige i kemijske.One su naše najjače oružje.

[više]

Četvrtaši, petaši i osmaši u borbi za spas Planeta

Autor: Martina Perković, 23. 4. 2015. 17:07

Povodom Dana Planeta Zemlje, koji se u svijetu obilježava 22.travnja, svi su učenici naše škole sudjelovali u različitim aktivnostima. No posebno su se istakli četvrtaši i osmaši koji su zasadili stablo u dvorištu škole potaknuti facecook akcijom "One billion tree", dok 5.b razred sprema projekt "Danas za sutra - Spasimo planet" koji će biti predstavljen za dva tjedna u školi.

[više]

FESTIVAL ZNANOSTI U RIJECI ZA NAJBOLJE UČENIKE

Autor: Martina Perković, 22. 4. 2015. 17:34

Najbolji učenici naše škole nagrađeni odlaskom na Festival znanosti u Rijeku. Naša je novinarka bila jedna od njih. Evo što su sve posjetili i zanimljivoga odradili.

[više]

Miro Gavran: Moj najveći uspjeh je taj da sam ostao normalan čovjek.

Autor: Martina Perković, 23. 3. 2015. 17:36

Dana 18.03. 2015. u Gradskoj knjižnici ugostili smo poznatog pisca Miru Gavrana i tom prilikom smo ga odlučili priupitati neka pitanja, a on nam je rado odgovorio.

 
 

 

[više]

BUDIMO SRETNI!

Autor: Martina Perković, 15. 3. 2015. 17:31

Međunarodni dan sreće slavi se diljem svijeta 20. ožujka. Uspostavila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 28. lipnja 2012.

 
 
[više]

Pero Kvrgić i Lela Margitić: "Mi smo sad već u jednom dugom glumačkom braku.“

Autor: Martina Perković, 9. 3. 2015. 17:44

Stilske vježbe proglašene su najdugovječnijom predstavom na svijetu. Glavni akteri su poznati hrvatski glumci Pero Kvrgić i Lela Margitić. 5. ožujka 2015. Gostovali su s tom predstavom u našem kazalištu Antonio Gandusio. Porazgovarali smo s njima u znatiželji da saznamo kakvi su im bili glumački počeci, što za njih znači gluma te kako se slažu na pozornici i van nje nakon toliko godina zajedničkog rada.

 
 
[više]

Dani hrvatskoga književnog jezika - 11. do 17. ožujka

Autor: Martina Perković, 8. 3. 2015. 17:45

U Hrvatskoj se svake godine, od 11. do 17. ožujka, obilježavaju Dani hrvatskoga jezika. Sve je počelo odlukom Hrvatskog sabora 1997. godine, na spomen Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

 
 
[više]

CIGARETE, ALKOHOL I DROGA - TO NIJE IN

Autor: Martina Perković, 4. 3. 2015. 17:01

Mnogo mladih počne konzumirati cigarete, alkohol i droge zbog nagovora društva kako bi ispali "face ili frajeri", a kasnije se teško od toga odviknuti....

[više]

BATANA MLADIH

Autor: Martina Perković, 18. 2. 2015. 18:03

Članovi foto slobodne aktivnosti - MEDIA su stalno u pokretu u potrazi za novim inspiracijama i stalno tražeći isječke svakodnevice koju mogu ovjekovječiti fotografijom. Evo nekoliko njihovih najnovijih radova.

[više]

Hrvatski dan nepušenja

Autor: Martina Perković, 18. 2. 2015. 16:43

U Hrvatskoj se danas obilježava Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima, kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja na 24 sata, ali i trajno. Dan duhanskog dima tradicionalno se obilježava na prvi dan Korizme, budući da je to razdoblje kada se većina ljudi odriče nečega u čemu su uživali tijekom cijele godine.

[više]

VESELO U MAŠKARAMA 2015.

Autor: Martina Perković, 17. 2. 2015. 18:21

U subotu, 14. veljače 2015. u jutarnjim satima naši su učenici nižih razreda bili dio rovinjske maškarane povorke. Predstavljali su Navijače za Hrvatsku, hrvatske klubove i pojedince s motom „Važno je sudjelovati“. Navijali su, plesali i pjevali „Hrvatska je prvak svijeta“ i pokazali da smo na ljepšoj strani sporta.

[više]

Naša novinarka osvojila 2. mjesto na županijskom Lidranu 2015 - donosimo njen intervju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Perković, 16. 2. 2015. 18:15

Melani Jurković, svojim je intervjuom s urarom, gospodinom Nikolom Žeravicom i uz pomoć Rory Hrvatin Knapić osvojila 2. mjesto na županijskom Lidranu 2015. u kategoriji samostalnih novinarskih radova. Njezin će rad biti predložen za državnu smotru na koju se nadamo da ćemo biti pozvani. Donosimo vam u privitku taj zanimljivi intervju.

[više]

EVO KAKO PRVAŠIĆI U BALAMA UČE TALIJANSKI JEZIK

Autor: Martina Perković, 30. 1. 2015. 17:44

Iza njih su vrtićki dani, ali oni se i dalje igraju, jer znamo da se kroz igru najlakše uči. E pa, pogledajte kako su učili školski pribor na talijanskom jeziku. Vjerujte bilo je jako  zabavno!

[više]

ODAKLE KARNEVAL?

Autor: Martina Perković, 30. 1. 2015. 17:19

Svi već znamo da se bliži vrijeme karnevala. Mnogi ljudi voli karneval i uvijek ima puno pitanja  "Što je zapravo karneval?" ,"Kako je nastao?" ,"Zašto?" , "Kada?". Pa smo istražili i odgovorili na neka vaša pitanja.
 

 
 
[više]

Prof. Nada Bošnjak:"Najvažnije mi je da kad djeca izađu iz škole budu dobri ljudi jer ocjene ne mogu svi imati odlične,ali mogu svi biti dobri ljudi."

Autor: Martina Perković, 30. 1. 2015. 17:11

U školskim slobodnim aktivnostima i ove godine imamo aktivnost o Ljudskim pravima. Zanimalo nas je što učenici uče na toj slobodnoj aktivnosti pa smo stoga odlučili pitati prof. Nadu Bošnjak koja vodi tu zanimljivu i poučnu slobodnu aktivnost.

 
 
[više]

REPORTAŽA: London u Novogodišnjoj noći

Autor: Martina Perković, 30. 1. 2015. 16:57

Tijekom praznika posjetila sam sa svojim roditeljima London. London je pun zanimljivosti i jako je zabavan. Evo kako je to izgledalo:

 
 
[više]

BEETHOVENOVA RAPSODIJA - KAD GLAZBA POKRENE RUKE

Autor: Martina Perković, 30. 1. 2015. 16:34

1.b razred je na satu glazbene kulture sa svojom učiteljicom Karmen Ignoto poslušao Beethovenovu poznatu skladbu Rapsodija koja ih je potakla da doživljaj skladbe prenesu na papir. Evo što sve glazba i dječje ruke mogu.

[više]

Jean Evrard Kouassi: „Kad si pozitivan sve je moguće i to me čini sretnim.“

Autor: Martina Perković, 23. 1. 2015. 11:22

Nogometaši Hajduka trenutno su na pripremama u našem gradu. Tom prilikom posjetili smo ih u hotelu Eden u kojem su smješteni te porazgovarali s kapetanom momčadi Mariom Maločom i njegovim suigračem Jeaneom Evrardom Kouassijem. Evo što su nam zanimljivog ispričali.

[više]

RUKOMETNO LUDILO - QATAR 2015.

Autor: Martina Perković, 22. 1. 2015. 10:05

Svjetsko prvenstvo u rukometu, koje nas ovih dana ne odvaja od malih ekrana ove se godine održava u Qataru. Odlučili smo istražiti povijest Hrvatske rukometne reprezentacije, naših tzv. "kauboja" kako bi još upućeniji mogli pratiti i navijati za Hrvatsku.

[više]

Zagrli me!

Autor: Martina Perković, 22. 1. 2015. 09:57

Zagrljaj gradi povjerenje i osjećaj sigurnosti i jača povezanost s osobom koju grlimo.

[više]

Može li se nacrtati sreća?

Autor: Martina Perković, 19. 1. 2015. 18:30

Sreća je nešto posebno, to je osjećaj kojeg svi nosimo u sebi i trebamo ga češće otkrivati i pokazivati drugima jer tad se sreća širi poput kapljica vode u slapu. A ima li ljepšeg mjesta za život od sretnoga svijeta!? Mi smo pokušali nacrtati sreću, a usput smo ju i opisali.

[više]

LOL, BTW, OMG... - pričaš li kineski?!

Autor: Martina Perković, 19. 1. 2015. 18:04

Kratice su najčešće nastale od engleskih riječi i sada  su jedan od najupotrebljenijih znakova za dopisivanje među teenagerima,ali i odraslima. Koristimo ih u SMS-ovima, e-MAIL-ovima, na Facebooku i dr. Teenageri kratice koriste za brže i lakše dopisivanje, a smajlićima ili tzv. emotikonima  poručuju puno toga, tj. jesu li dobrog ili lošeg raspoloženja, boli li ih glava, je li im dosadno i još mnogo toga.

[više]

Handmade - kad ruke izrađuju čuda

Autor: Martina Perković, 16. 1. 2015. 17:55

Voditeljica slobodne aktivnosti Handmade, učiteljica Luciana Malusá Tuntar prezentirala nam je ovu slobodnu aktivnost i svoje ambicije, a sudionici su s nama podijelili svoje dojmove.

 

 

 

[više]

Moda 2015.

Autor: Martina Perković, 14. 1. 2015. 17:23

I s novom godinom nam dolazi novi stil. Zato smo mi istražili kako se poznati oblače i pokazali u slikama  novu modu 2015.

[više]

SAD SRETAN BUDI, ČOVJEČE!

Autor: Martina Perković, 23. 12. 2014. 12:18

Dana 22.12.2014 u 18:00 h održan je Božićni koncert naše škole u kazalištu Gandusio. Dvorana se napunila radoznalim licima. Zbor je stao na svoje mjesto i zastor se otvorio.

[više]

Ines Pučić: „Uvijek je najsretnije kad uspijemo riješiti neki problem“

Autor: Martina Perković, 22. 12. 2014. 18:02

Ines Pučić, logopedica naše škole objasnila nam je što je to zapravo logopedija, tko traži pomoć logopeda, a iskreno nam je govorila i o svom poslu, o tome što joj je najljepše, a što je teško u tom poslu.

[više]

PRVAŠIĆI VAM SVIMA ŽELE SRETAN I RADOSTAN BOŽIĆ-NA SVOJ NAČIN!

Autor: Martina Perković, 19. 12. 2014. 18:22

Na satu talijanskog jezika, prvašići su radili svoja mala remek djela. Vlastitim ručicama formirali su božićne ukrase, prepustili se božićnoj čaroliji i pustili mašti na volju. Nastale su kreativne božićne jelke, a naposlijetku i jedinstvene čestitke za roditelje. Što reći, kad se male ruke slože...

 

 
[više]

AH, VRTIĆ...

Autor: Martina Perković, 19. 12. 2014. 17:58

Vrtićko doba, kome to nije bilo najljepše doba. Bezbrižno razdoblje puno veselja, igre i pažnje. Svi bi se mi bar na kratko vratili u te dane. Ivan se vratio, posjetio je vrtić i porazgovarao s odgajateljicom starije jaslićke skupine, tetom Goranom. Evo kako izgleda biti odgajateljica u vrtiću.

 
 
[više]

MALA ŠKOLA VELIKOG DUHA-PODRUČNA ŠKOLA ROVINJSKO SELO

Autor: Martina Perković, 16. 12. 2014. 18:30

Na kraju glavne ulice u Rovinjskom Selu nalazi se mala škola, velikog duha. Škola nije baš toliko mala, velika je time što u njoj ima puno dobrih ljudi koji imaju veliko srce. Škola je obojana toplim i veselim bojama koje šire pozitivnu energiju. U toj školi učenici rade velike stvari malim rukama i ti njihovi radovi ispunjavaju svaki kutak škole. Dvorište je okruženo zelenilom u kojem djeca svakodnevno uživaju.

[više]

DOBROTA POBJEĐUJE - SAJAM DOBROTE 2014.

Autor: Martina Perković, 13. 12. 2014. 14:43

Dana 12. prosinca 2014. održao se Mali sajam dobrote. Cilj sajma je bio prikupiti što više financijskih sredstva za obnovu knjižnog fonda naše knjižnice. U prigodnom programu koji je trajao skoro 2 sata nastupili su učenici naše škole sa raznim točkama te specijalni gosti...

 
 
 
 
[više]

GMO-Što je to?

Autor: Martina Perković, 13. 12. 2014. 12:08

Pokušavajući se vratiti prirodi, danas kad se intenzivno radi na zdravoj i pravilnoj prehrani, pdsjetit ćemo na ono suprotno, koje je na žalost u punom jeku i uzima sve više maha – GMO. Što je to? Istražili smo...

 

 
 
 
[više]

Danijel Žeželj: "Strip vidim kao mogućnost pričanja priče kroz slike i to je ono što mi je najzanimljivije."

Autor: Martina Perković, 7. 12. 2014. 12:00

Danijel Žeželj je poznati hrvatski strip crtač, ilustrator, slikar i animator s američkom adresom. Žeželj se stripom bavi od kraja ‘80-ih, a prije odlaska u SAD 1995. godine dvije je godine živio u Italiji. Tako mu je predgovor za talijansko izdanje strip albuma “Ritam srca” pisao jedan od najznačajnijih filmskih redatelja 20. stoljeća - Federico Fellini. U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem uspjeli smo porazgovarati s njime.

 

[više]

FENOMEN - BLACK IDOLS

Autor: Martina Perković, 5. 12. 2014. 16:21

Tek se spremaju pokoriti školsku scenu. Bit će urnebes, jer stižu nam BLACK IDOLS!!!

[više]

GORAN NAVOJEC: Hobi!? Moj hobi je biti tata.

Autor: Martina Perković, 2. 12. 2014. 17:10

Poznati glumac, Goran Navojec, kojeg smo navikli gledati na malim ekranima, u filmovima i tv-serijama, reklamama i showovima, rodom Bjelovarčanin, otkrio nam je pojedinosti iz svog života. Saznali smo što ga zanima izvan svijeta glume, koji mu je najveći izazov u poslu, što voli raditi, čime se bavio kao dijete i još mnogo zanimljivih stvari koje dosad o njemu nismo znali.

 
 
[više]

KAKO JE NASTAO SVETI NIKOLA

Autor: Martina Perković, 2. 12. 2014. 12:22

Jeste li se ikad zapitali kako je nastao sv. Nikola ili koja je legenda o sv. Nikoli. E, pa sad ćete čuti jednu legendu sa 2 svršetka.

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek...

 
 
 
 
[više]

Nikada niste premladi ni prestari kako biste upoznali sreću

Autor: Martina Perković, 2. 12. 2014. 12:12

Uvijek nas dočekaju nasmiješenih lica, a najdraže su nam kad nam za stol donesu nešto ukusno za pojesti, što su s ljubavlju prema svom poslu pripremile za nas, a mi smo tako gladni... Vrijedne i odane svom poslu naše "tete kuharice" Zora Sošić, Dragica Dadić i Ruža Pejić između kuhanja odvojile su par minuta za nas te smo popričali s njima u znatiželji što će nam o poslu, učenicima i životu reći.

 

[više]

Četiri vrste jahanja: hod, kas, kenter i galop

Autor: Martina Perković, 30. 11. 2014. 16:02

Govorit ćemo o jahanju. Najpoznatije vrste jahanja su western i englesko. Jahač treba imati: rajterice, kacigu, čepse, jahačke čizme i poneka bič. Postoje četiri vrste jahanja: hod, kas, kenter i galop. Ljeti mnogi ranchevi organiziraju ljetne kampove. Najpoznatiji konj u Europi je Wolf, koji se nalazi na Ranchu Barba Tone u malom selu Manjadvorci. Njegov trener je Zoran Uravić, a najčešće ga jaše Zoranov sin Stefan. Odlučila sam napraviti mali intervju sa Zoranom o njegovu ranchu i Wolfu.

 
 
 
 
[više]

Couleur du peau: miel

Autor: Martina Perković, 30. 11. 2014. 15:58

Dana 25.11.2014 u sklopu projekta Sedmi kontinent sedmi i osmi razredi moje škole; OŠ Jurja Dobrile, talijanske OŠ B. Benussi i OŠ Vladimir Nazor  zajedno su otišli pogledati jedan dirljivi film.
Film se zvao Couleur du peau: miel, što se s francuskog na Hrvatski jezik prevodi Koža boje meda, iako se zove Usvajanje odobreno. Film su režirali Laurent Boileau i Jung.

 
 
 
 
[više]

PREDSTAVLJAMO SLOBODNE AKTIVNOSTI - KUHAM ZDRAVO, JEDEM ZDRAVO

Autor: Martina Perković, 23. 11. 2014. 12:29

U nizu predstavljanja slobodnih aktivnosti koje pomažu učenicima da iskažu sebe i da uživaju u onome što vole i što ih zanima, a da pritom i nauče nešto novo predstavljamo Kuham zdravo, jedem zdravo, slobodnu aktivnost koju za učenike nižih razreda vode učiteljice Sandra Boljunčić i Gorijana Gentilini. Učenici na ovoj slobodnoj aktivnosti uz zabavu uče kako pripremati ukusnu i zdravu hranu. Donosimo vam razgovor s učiteljicom Sandrom i učenicima koji pohađaju ovu slobodnu aktivnost.

[više]

MAGIČNI VULKANI

Autor: Martina Perković, 22. 11. 2014. 17:05

Vulkan je geološki oblik, najčešće planina, gdje lava izlazi na površinu Zemljine kore. Zbog neprestanog pomicanja ploča ponekad se na površini Zemlje otvore pukotine. Iz njih izlazi užarena tekućina magma koja se nalazi ispod Zemljine kore. Oblikovani su od materijala što izlazi tijekom erupcija, lave, koja se hladeći skrućuje i nagomilava oko otvora odnosno kratera.

 
 
[više]

KAUWBOY - PROJEKCIJE FILMA "SEDMI KONTINENT"

Autor: Martina Perković, 22. 11. 2014. 16:49

Petaši i šestaši su u utorak, 18. studenoga 2014. posjetili kazalište Antonio Gandusio povodom projekcije filma Kauwboy, kojeg je u sklopu projekcija filmova "Sedmi kontinent" za njih organiziralo Pučko otvoreno učilište grada Rovinja. Naša nam Melani donosi osvrt na film.

[više]

SJEDNICA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA GRADA ROVINJA

Autor: Martina Perković, 22. 10. 2014. 15:33

Kao i svaki grad i naš Rovinj ima Dječje gradsko vijeće i njegovog/njegovu gradonačelnika/gradonačelnicu i podgradonačelnika/podgradonačelnicu. Ove godine izbori za gradonačelnika/gradonačelnicu i podgradonačelnika/podgradonačelnicu  održali su se 20.listopada 2014. u 17.00 sati. Sjednici je prisustvovala i naša novinarka Melani Jurković, koja je i sama članica Dječjeg gradskog vijeća.

[više]

MALALA YOUSAFZAI - želim služiti ljudima, želim da svaka djevojčica, svako dijete bude obrazovano

Autor: Martina Perković, 22. 10. 2014. 15:13

Malala Yousafzai je najmalađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Ima samo 17 godina.

[više]

MED - ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Autor: Martina Perković, 22. 10. 2014. 15:07

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca.Med je i najsavršeniji proizvod prirode,u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

[više]

VELIKI LJUDI

Autor: Martina Perković, 22. 10. 2014. 14:58

Uz pomoć nastavnica povijesti istražili smo koje su najznačajnije povijesne ličnosti. Tko je to ostavio trag čovječanstvu?!? Otkrijte!

[više]

PUHARA-NAJ GLJIVA

Autor: Martina Perković, 17. 10. 2014. 16:06

U četvrtak, 9.10. 2014., na satu prirode  Sara Radovan i Ana Sošić prezentirale su gljive. Gljive su donijele u posudi za cvijeće. Bilo je tu raznih gljiva, sigurno više od dvadesetak: šarenih pečurki, blagva, velikih sunčanica, borovih vrganja, dedeka, puhara, lisičarki…

[više]

I MI SMO BILI UČITELJI

Autor: Martina Perković, 17. 10. 2014. 15:44

U nastavku projekta zamjene uloga učitelj-učenik, nakon prošlotjednog 3.b razreda, evo nam i učenika 3.a i 3.c.

[više]

Zdravo jedem-zdravo mislim

Autor: Martina Perković, 15. 10. 2014. 12:31

U utorak, 7. listopada 2014.  gospodin Damir Janušić je u 2. b razredu održao  predavanje i prezentaciju  zdrave hrane  pod nazivom Zdravo jedem-zdravo mislim.

[više]

UPOZNAVANJE RAZLIČITOSTI

Autor: Martina Perković, 11. 10. 2014. 11:44

Moderno doba, doba tehnologije, računala, pametnih ploča i telefona omogućuje nova istraživanja i upoznavanje brojnih zanimljivosti. No, današnja djeca upravo zbog te tehnologije kojima su okruženi nisu svjesni kako izgleda živjeti u drugačijem svijetu gdje je igra suhi kamen, granćica drveta i mašta. Ne slute na koji način žive njihovi vršnjaci na nekom drugom kraju svijeta.

Putem mini projekta „Upoznavanje različitosti“ , učenici 4.razreda Područne škole Rovinjsko Selo pisali su pisma učenicima jedne afričke škole Ultimate Voluntary School iz malog mjesta Kwahu –Tafa u Gani.

Cilj je bio predstaviti svoj način života, želje i misli djeci u Africi. Očekivanja su bila ista za povratna pisma iz Afrike.

[više]

Prvašići na talijanskom obilježili dječji tjedan

Autor: Martina Perković, 9. 10. 2014. 17:14

Još nisu vješti u čitanju i pisanju, ali su odlični u crtanju! Prvašići su na satu talijanskog dobili njima najdraži zadatak - nacrtati sebe u najdražoj igri! Na taj su način i oni obilježili Dječji tjedan i svojim crtežima dali svoj doprinos osvješćivanju dječjih prava i pravo na djetinjstvo u igri. Pod motom La settimana dei bambini ... Crescere giocando! (Dječji tjedan... Rasti igrajući se!) plakate možete vidjeti na slijedećim fotografijama, ili u prirodnoj veličini na panoima škole.

[više]

POSEBNE GOŠĆE NA SATU PRIRODE

Autor: Martina Perković, 9. 10. 2014. 12:23

Da su satovi prirode interesantni to već znamo, ali baš ovako... Dominik je doveo dvije posebne gošće u školu. Pročitajte o kome se radi.

[više]

PONOS ŠKOLE-Flavia Paliaga:"Uspješno obavljam sve školske obaveze uz svakodnevno treniranje"

Autor: Martina Perković, 7. 10. 2014. 17:08

Nastavljamo s talentima naše škole. Rekli smo vam da ih imamo mnogo. Ovoga puta predstavljamo Flaviju Paliaga, učenicu 4. razreda i prvakinju u karateu. Ne samo što je izvrsna u karateu, nego je i odlikašica koja uspjeva uz mnogo truda spojiti strast za karateom i izvrsno obavljati sve školske obaveze. Ah, što reći - pravi talent!

[više]

ZAMJENA ULOGA UČITELJ-UČENIK I OVE GODINE VRLO ZANIMLJIV PROJEKT

Autor: Martina Perković, 6. 10. 2014. 18:04

Povodom  dana učitelja koji se obilježio 5. listopada, naša škola svake godine organizira zamjenu uloga učitelj-učenik. Kao novinarka imala sam čast prisustvovati takvom satu u 3.b razredu.

[više]

Dječji tjedan u znaku kazališnih predstava, projekcija filmova, Seljačke olimpijade i još mnogo mnogo čega

Autor: Martina Perković, 4. 10. 2014. 17:14

Dječji tjedan je tradicionalno međunarodno događanje koje se u Hrvatskoj održava svake godine u prvom punom tjednu listopada već 60 godina, s ciljem usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, posebice položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se. Prošle je godine Vijeće za djecu RH i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i službeno proglasilo ponedjeljak u prvom punom tjednu mjeseca listopada Međunarodnim danom djeteta.

[više]

SVJETSKI DAN UČITELJA - MOJA UČITELJICA

Autor: Martina Perković, 4. 10. 2014. 17:03

Prisjetili smo se svojih učiteljica i pisali o njima. S jednom je porazgovarala Rory, a Karlo je pak opisao svoje najdraže učiteljice. Sve to odajući počast svim učiteljima, na njihov dan 5. listopada.

[više]

POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA PITAMO: Sjećate li se prvog dana škole?

Autor: Martina Perković, 3. 10. 2014. 18:58

Bliži nam se obilježavanje Svjetskog dana učitelja, 5. listopada. Tom smo prigodom priupitali naše učitelje sjećaju li se svog prvog dana škole. Evo njihovih sjećanja!

[više]

DALMACIJA U SRCIMA OSMAŠA

Autor: Martina Perković, 3. 10. 2014. 18:03

Vratili su se s maturalca puni dojmova, povezaniji no ikad. Evo kako su proveli ta nezaboravna 4 dana u detalje.

[više]

TJELOVJEŽBOM DO ZDRAVLJA

Autor: Martina Perković, 2. 10. 2014. 18:09

Razgovarali smo s našom profesoricom tjelesnog o važnosti tjelovježbe. Objasnila nam je kako je tjelovježba važna i može se provoditi u bilo koje doba dana. Naglasila je da su za nas učenike najvažnije vježbe za pravilno držanje, jačanje trbušnih i leđnih mišića. Pročitajte intervju u cjelosti, a na kraju imate i nekoliko jednostavnih vježbi koje možete odraditi bilo gdje bilo kada.

[više]

EUROPSKI DAN JEZIKA 2014.

Autor: Martina Perković, 26. 9. 2014. 14:33

Naša novinarka Laura istražila je kako će se ove godine u našoj školi obilježiti Europski dan jezika. Došla je do zanimljive informacije da se taj dan neće obilježiti samo 26. rujna, već...

[više]

POSJETILI SMO PRODUŽENI BORAVAK

Autor: Martina Perković, 22. 9. 2014. 16:15

Prije početka ili nakon nastave, dok roditelji rade neki se učenici zabavljaju u produženom boravku, ali tamo i uče, pišu zadaće i štošta drugo. Na njih paze njihove vesele učiteljice Milena, Orijana i Ivana, a mi smo provirili kako izgleda u produženom boravku i s njima malo popričali.

[više]

ČESTITAMO! DOŠLI SMO PRVI...

Autor: Martina Perković, 21. 9. 2014. 17:07

Povodom Hrvatskog Olimpijskog dana održano je prvenstvo u plivanju. Učenici naše škole zasluženo su osvojili  prvo mjesto. Pohvale i čestitke svima. Naša novinarka Petra bila je sudionik ovoga natjecanja te nam donosi osvrt.

[više]

IMAMO NOVE PETAŠE I NJIHOVE LJETNE RADOSTI

Autor: Martina Perković, 13. 9. 2014. 18:35

Uzbuđeni prije početka nastave, iščekujući svoj prvi dan u petom razredu osvrnuli su se na ljeto i ljetne radosti. Lijepo su se zabavili i odmorili pa su sad spremni za nove školske pothvate.

[više]

Ususret Danu grada - Legenda o Sv. Eufemiji

Autor: Martina Perković, 13. 9. 2014. 10:51

Svake se godine 16. rujna obilježava Dan grada, Dan zaštitnice Sv. Eufemije. Deni nam donosi legendu o Sv. Eufemiji.

[više]

STIGLI SU NAM NOVI PRVAŠIĆI!!!

Autor: Martina Perković, 8. 9. 2014. 14:07

Mnogi su učenici ove školske godine prvi put sjeli u školske klupe i time napravili korak u novi životni put koji se zove škola. Danas su upoznali svoje nove prijatelje, učiteljice koje će biti s njima slijedeće 4 godine i koje će im nesebično prenositi svoje znanje kako bi što kvalitetnije odrasli . Evo kako je izgledao taj prvi školski korak za prvašiće naše škole.

[više]

I OPET ŠKOLA...

Autor: Martina Perković, 7. 9. 2014. 11:43

Pred nama je još jedna školska godina. Kao voditeljica novinarske grupe i vaša profesorica hrvatskog i talijanskog jezika želim vam još jednu uspješnu školsku godinu. Nek vam uspješan bude početak, a još uspješniji kraj!

Tijekom školske godine naići ćete na brojne uspjehe i radosti, a vjerojatno će biti i manje sretnih trenutaka, ali je važno da se ne predajete, već da date sve od sebe jer uloženi se trud na poslijetku itekako isplati. Zato krenite od početka odgovorno i savjesno, potrudite se najviše što možete, a mi, vaši profesori bit ćemo cijelo vrijeme uz vas.

I zato osmjeh na lice i sretno!

[više]

VIŠE OD MEDA

Autor: Martina Perković, 28. 5. 2014. 10:19

Šestaši su nedavno gledali dokumentarni film 'Više od meda'. Švicarski kandididat za Oscara, film "Više od meda" pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica.

Već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj.

Uzrok katastrofi je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu i ne znamo prirodnog neprijatelja. Apsis mellifera (pčela medarica) pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina i neophodna je za ekonomiju i za opstanak čovječanstva. Pčele su oprašivači čak 80% biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje.

Lucija nam donosi prikaz filma i sve što su gledanjem dokumentarca saznali i naučili.

[više]

SLAVONIJA U SJEĆANJU

Autor: Martina Perković, 27. 5. 2014. 15:47

Dok su Slavoniju razorile stravične poplave, naši su šestaši bili na eksurziji upravo u toj našoj najplodnijoj pokrajini ukrašenoj žitnim poljima i prekrasnim gradovima. U mislima smo sa svim žiteljima Slavonije koji su pogođeni tom elementarnom nepogodom i time izgubili svoj dom i gotovo sve što su imali. Šestašima je Slavonija ostala u jako lijepom sjećanju. Unatoč svemu lijepo su se proveli, zabavili i upoznali i taj nama najdalji dio Hrvatske. Evo osvrta jedne šestašice...

[više]

SIGURNI U PROMETU

Autor: Martina Perković, 25. 5. 2014. 17:45

U srijedu, 21.svibnja.2014 u našoj školi održalo se državno prvenstvo osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa i vještini upravljanja biciklom pod nazivom Sigurni u prometu.

[više]

TERENSKA NASTAVA NA RTU KAMENJAK

Autor: Martina Perković, 22. 5. 2014. 08:13

Sedmaši su i ove godine imali priliku spojiti ugodno s korisnim i naučiti nešto novo uz boravak u prirodi. Terensku nastavu iz biologije i hrvatskog jezika i ovoga puta odradili su na Rtu Kamenjak u Puli.

[više]

POSJET PETRINOJ MAMI NA RADNOM MJESTU

Autor: Martina Perković, 18. 5. 2014. 10:28

U četvrtak, 08.05.2014. godine, išli smo posjetiti Petrinu mamu na njeno radno mjesto. Petrina mama zove se Sandra i ona radi kao medicinska sestra u  Domu zdravlja u Rovinju.

[više]

NAKON POBJEDE U FINALNOM MADAGASKARU...

Autor: Martina Perković, 15. 5. 2014. 16:13

8.c razred pobijedio je u finalnom ovogodišnjem Madagaskaru u kojem su snage odmjerili s 8.b razredom. Borba je bila teška jer su se učenici obaju razreda mnogo potrudilii da pokažu svoje talente i znanje. I 8.c i 8.b razred bili su veoma uspješni, no na poslijetku je žiri odlučio da pobjeda ide 8.c razredu. Nakon nekoliko dana, kad su se emocije malo slegle učenica 8.c razreda, Klara Crismanich, odlučila je s nama podijeliti dojmove.

[više]

DRUŽENJE S GOSPOĐOM VEROM ŠPIRANEC

Autor: Martina Perković, 13. 5. 2014. 19:03

U četvrtak, 8.svibnja u posjetu nam je stigla gospođa Vera Špiranec. Ona izrađuje zanimljive predmete od papira i drugih materijala, pa nas je posjetila na satu likovnog odgoja.

[više]

POPOLANA 2014.

Autor: Martina Perković, 5. 5. 2014. 10:24

U Rovinju u periodu  od 25.04.2014. do 27.04.2014.  na Trgu maršala Tita održala se rovinjska  Popolana. Povodom otvaranja Popolane mažoretkinje seniorke i juniorke zajedno s  limenom glazbom imali su defile u gradu.

[više]

SVJETSKI DAN PLESA U ROVINJU

Autor: Martina Perković, 29. 4. 2014. 15:17

U nedjelju 27.04.2014. , povodom Svjetskog dana plesa, na Trgu maršala Tita, u Rovinju, plesalo je oko 300 plesača iz Hrvatske. Plesalo se pod sloganom "GO OUT AND DANCE".

[više]

BAL... BAL... BALTAZAR

Autor: Martina Perković, 12. 4. 2014. 18:13

BALTAZAR  je animirani film o jednom profesoru koji pomoću stroja pomaže građanima  grada Baltazargrada u nevoljama. To čini uz puno energije i mašte.

[više]

IZUMI I OTKRIĆA - DAN ŠKOLE 2014.

Autor: Martina Perković, 7. 4. 2014. 10:19

Dana 04. travnja 2014. u Hotel Parku je održana predstava za Dan škole. Tema su bili izumi i otkrića. Glumili su gotovo svi razredi naše škole. Imali smo Baltazara, Barbie, pračovjeke, dramsku grupu, zbor i pjevačice.

[više]

POZDRAV MORU

Autor: Martina Perković, 29. 3. 2014. 15:30

Od srijede, 26.03.2014.u Pučkom otvorenom učilištu grada Rovinja tzv. „Žutoj kući“ izloženo je 60 radova učenika naše škole od 1.-8. razreda u raznim tehnikama. Izložba radova izložena je do početka svibnja.

Ovim putem pozivamo učitelje, učenike, roditelje i ostale građane da pogledaju izložbu. Nadamo se velikom odazivu.

[više]

NEMA ZIME DOK JE S NAMA VERA ZIMA

Autor: Martina Perković, 27. 3. 2014. 12:31

Vera Zima, hrvatska kazališna i filmska umjetnica, rodom iz Metkovića posjetila je Rovinj povodom predstave Žene u crvenom koja je izvedena u rovinjskom kazalištu Antonio Gandusio. Simpatična glumica, koju poznajemo iz humoristične serije Odmori se, zaslužio si, počastila nas je sokom uz koji smo popričali. Evo što nam je zanimljivoga otkrila.

[više]

LETI LETI...LETEĆI MARTIN

Autor: Martina Perković, 27. 3. 2014. 12:28

Dana 20.03. u gradskoj knjižnici nas je posjetio jedan nama jako drag pisac, Dubravko Jelačić Bužimski, autor svima poznatog Letećeg Martina. Dočekale smo ga sa zanimljivim pitanjima vezanim uz njegov život i pisanje.

[više]

POZDRAV PROLJEĆU U NOVOM RUHU ŠKOLE

Autor: Martina Perković, 25. 3. 2014. 16:18

U petak,21.3.2014.,uređivao se školski okoliš i bojali zidovi.Volonteri 7. razreda zajedno sa profesoricama Tamarom Perković i Kristinom Matika Ferrarom čistilo se dvorište škole,kopalo i sadilo cvijeće dok sa profesoricom Arijanom Dobrila Barbaro bojali su se zidovi i stupovi uz pomoć 8.-ih razreda.

[više]

DRUŽENJE S OČEVIMA

Autor: Martina Perković, 25. 3. 2014. 16:10

U srijedu, 19.ožujka bili su nam u posjeti očevi nekih učenika iz razreda. To je dan kad se slavi Dan očeva, pa smo u dogovoru s učiteljicom odlučili da nas svake godine posjete drugi roditelji. Ove godine smo se družili s Josipinim tatom - Lorenzom, Petrinim tatom - Sandijem i tatom Rafaela Marijanom.

[više]

DOČEK PROLJEĆA

Autor: Martina Perković, 23. 3. 2014. 12:27

U  petak, 21.3.2014. ,  svi drugi razredi naše škole išli su na Puntu. Prvo smo stali na košarkaškom igralištu, malo se poigrali, a prije nego što smo  krenuli dalje, pustili smo iz kaveza tri goluba pismonoše da naprave krug po zraku i da se onda vrate kući u kavez.  

[više]

ZA MUŠKARCA I ŽENU

Autor: Martina Perković, 11. 3. 2014. 17:24

U ponedjeljak, 10.03.2014., 7. i 8. razredi posjetili su HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

[više]

U ČAST ŽENAMA

Autor: Martina Perković, 10. 3. 2014. 10:17

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog se dana slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena. Ravnopravnost spolova jedna je od glavnih vrijednosti Europskog parlamenta, a ove godine, povodom Međunarodnog dana žena, zastupnici stavljaju naglasak na problem nasilja nad ženama. Diljem svijeta ženama na današnji dan muškarci kupuju crvenu ružu što je i nekakav simbol.

[više]

I VOLONTERI U MAŠKARAMA

Autor: Martina Perković, 10. 3. 2014. 10:12

U subotu, 1.3.2014., s početkom u 10 sati održavala se povorka maškara s početnim odredištem ispred Tvornice duhana sve do glavoga trga.Članovi udruge Crveni Križ ...

[više]

JAKO VOLIM LIJEPE NASLOVE

Autor: Martina Perković, 4. 3. 2014. 12:38

Sanja Pilić, pjesnikinja, spisateljica, spisateljica za djecu, rođena je 16. 05. 1954. u Splitu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik - snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. Nastupa u školama na dječjim literarnim druženjima. Njezini tekstovi prevedeni su na slovenski, engleski, njemački, nizozemski, talijanski i mađarski jezik. Dobitnica je druge nagrade Večernjeg lista 1981. godine i treće nagrade 2006. godine; druge nagrade Radio Študenta i revije Literatura (Slovenija) 1990. godine; nagrade Grigor Vitez 1990. i 2006. godine te nagrade Ivana Brlić Mažuranić 1995. i 2001. godine te nagrade  Mato Lovrak za najbolji dječji roman objavljen u 2007. godini. Dobitnica je Časne liste IBBY - ja za roman Jesam li se zaljubila? za 2008. godinu. Po romanu Sasvim sam popubertetio napravljene su kazališne predstave u Zagrebu i Karlovcu.

[više]

NAJLJEPŠI PARKOVI I VRTOVI SVIJETA

Autor: Martina Perković, 2. 3. 2014. 10:00

Prepuni egzotičnog i neobičnog cvijeća, čudnih i fascinantnih skulptura – ovi vrtovi i parkovi širom svijeta nas jednostavno hipnotiziraju svojom ljepotom. Predstavljajući spoj divlje, neukroćene prirodne i ljudi koje slobodno možemo nazvati arhitektonskim genijima, ovi vrtovi su pravi mali djelići raja na zemlji.

[više]

LAURA-INTERVJU S MOJOM TETOM NOVINARKOM

Autor: Martina Perković, 2. 3. 2014. 09:50

U dogovoru s učiteljicom, odlučila sam napraviti intervju s mojom tetom , Silvijom Kalčić. Ona je diplomirani novinar, iako ne radi u struci, već radi sasvim nešto drugo, željela sam da nam malo ispriča o toj profesiji i o studiju novinarstva.
 

[više]

DRUGI OVOGODIŠNJI MADAGASKAR PRIPAO 8.C

Autor: Martina Perković, 22. 2. 2014. 12:30

U drugom krugu Madagaskara, održanog 21.veljače 2014., svoje snage su odmjerili učenici 8.a i 8.c razreda. Kreativnost su odmjeravali filmom, znanje kvizovima, sposobnosti sportom, a talent je bio izbor i predstavljanje zajednice - razreda u cjelini.

[više]

TALENTI NAŠE ŠKOLE

Autor: Martina Perković, 22. 2. 2014. 11:58

Jeste li znali pored kakvih talenata i uspješnih sportaša prolazite svakodnevno u školi. Lucija Ćorković, Laura Božić, Sven Stevanović samo neki su od njih, a tko zna tko još skriva neki talent?!! Pronaći ćemo ih mi još, a do tada predstavljano izvrsnu gitaristicu, priznatu gimnastičarku i vrhunskog jedriličara...

[više]

Bavim se poslom koji volim i koji mi je ujedno i hobi i posao i ljubav

Autor: Martina Perković, 10. 2. 2014. 10:02

Poznati rovinjski operni pjevač Ronald Braus, kojeg smo ove zime imali priliku gledati u HRT-ovom show-u Ples sa zvijezdama, gdje je iskazao svoja plesna umijeća, u ovom e-intervjuu otkriva nam sve o svojoj ljubavi prema glazbi, glazbene afinitete, svoj put do uspjeha, ali i o sudjelovanju u Plesu sa zvijezdama i svojoj partnerici u show-u Ani Domišljanović.

[više]

DA NISAM UČITELJ/-ICA BIO/-LA BIH...

Autor: Martina Perković, 28. 1. 2014. 17:09

Bili smo znatiželjni... kao i svi pravi novinari. Zanimalo nas je što bi naši učitelji bili da nisu učitelji. Učitelje uvijek zamišljamo u poslu kojeg rade, ali svi oni imaju neke hobije i interese koji možda nisu povezani s njihovim zvanjem, pa smo ih onda priupitali...

[više]

MLADI PRIRODNJACI

Autor: Martina Perković, 28. 1. 2014. 16:57

U nizu predstavljanja rada slobodnih aktivnosti naše škole, nakon što smo provirili što se radi u MEDIJI, sada smo odlučili otići u niže razrede da vidimo što nam zanimljivoga pripremaju MLADI PRIRODNJACI. Voditeljice, Nadica Pučić i Đeni Gržević, zajedno sa svojim 'prirodnjacima' rekle su nam o čemu se radi.

[više]

KRUH SA SEDAM KORA

Autor: Martina Perković, 23. 1. 2014. 16:21

Rođen 1929. godine, gospodin Venier, cijeli je svoj život posvetio moru. Kroz sve teške trenutke i žrtve koje posao ribara zahtjeva vodila ga je jedna velika ljubav – strast prema moru. Odlučili smo ga priupitati sve što je naše znatiželjne umove zanimalo o tom zanimljivom, zaista napornom, ali nama bliskom poslu. Komunikativan i simpatičan gospodin Venier je s nama podijelio svoja sjećanja na svoj radni vijek i veoma rado podijelio i par savjeta onima koji se možda odluče baviti ribarstvom.

[više]

SVI SMO POZVANI

Autor: Martina Perković, 14. 1. 2014. 12:34

Božićna akcija Hrvatskog Caritasa Za 1000 radosti, u kojoj su učenici naše škole i ovoga puta iskazali svoju humanost, uspješno je završila. Potrebno je napomenuti kako je ova posljednja akcija najuspješnija do sad. Učenici su kupnjom narukvica u deset boja i deset izvedenica naziva akcije pridonijeli donacijama, a time ujedno imali vesele narukvice na rukama koje su postale pravi hit i time spojili zabavno s korisnim.

[više]

POLIGLOTE UPUTILI BOŽIĆNE I NOVOGODIŠNJE PORUKE SVIMA

Autor: Martina Perković, 21. 12. 2013. 17:39

Učenici 7.b i 7.d napisali su Božićne poruke i novogodišnje čestitike svim ljudima dobre volje. Provjerite u Malim poliglotima što su nam zaželjeli.

[više]

OVOG BOŽIĆA ŽELIM...

Autor: Martina Perković, 15. 12. 2013. 18:05

Uoči nadlazećeg Božića po školi smo proveli anketu što bi htjeli za Božić. Evo nam odgovora:

[više]

BOŽIĆNI KONCERT

Autor: Martina Perković, 15. 12. 2013. 17:50

U četvrtak, 12.studenoga, ispred kina 'Antonio Gandusio' stvarao se red. Ušla sam u kino i zauzela mjesto dok su ljudi skidali kapute. Čulo se pričanje dok smo isčekivali da pjevači izađu na pozornicu. Trebao je započeti Božićni koncert.

[više]

OSVRT NA 2013. I ŽELJE ZA 2014. GODINU

Autor: Martina Perković, 13. 12. 2013. 10:33

U 8. a razredu proveli smo anketu u kojoj su se osvrnuli na najzanimljivije događaje koji su obilježili godinu na izmaku, ali rekli su nam i svoje želje za 2014., osvrnuli se na svijet, prisjetili se nekoliko najboljih viceva  te ostavili poruke za svoje najdraže!

[više]

ZVIJEZDA MJESECA

Autor: Martina Perković, 12. 12. 2013. 13:31

Razgovarali smo s Mariom Troštom, učenikom 5.c razreda, povodom objavljivanja njegove fotografije s motivom krošnje u Glasu Istre. Evo što nam je zanimljivog ispričao.

[više]

EKO HRVATSKI

Autor: Martina Perković, 11. 12. 2013. 17:59

Nastavna jedinica hrvatskog jezika u 6.b pretvorila se u mali eko projekt u kojem smo svi radili: istraživali, pisali, crtali i naposlijetku stvorili naše eko stablo.

[više]

PROJEKT PITAGORA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Perković, 11. 12. 2013. 13:27

Matematika... ni dosadna ni teška, još kad se tu nađe Pitagora i 3D tehnika, rezultat je nevjerojatan!

Pitagorin poučak glasi: Kvadrat nad hipotenuzom, to zna svako dijete, jednak je zbroju kvadrata nad obje katete! ...

A vi pogledajte kako je Pitagora bio inspirativan!

[više]

SVI SU ŽELJELI POBJEDU

Autor: Martina Perković, 9. 12. 2013. 17:12

I ove godine se u našoj školi održao Kviz mudroviz prošlog petka,06.12.2013. u 18 sati u auli škole.

[više]

DOBRA GLAVA I DOBRO SRCE SU UVIJEK JAKA KOMBINACIJA

Autor: Martina Perković, 7. 12. 2013. 21:07

Nelson Rolihlahla Mandela (18. srpnja 1918. − 5. prosinca 2013.) bio je južnoafrički političar i predsjednik. Zapravo je rođen kao Rolihlahla Dalibhunga, dok mu je englesko ime Nelson dao učitelj u osnovnoj školi. Poznat je i po svom plemenskom nadimku Madiba.

[više]

DA SE MENE PITA...

Autor: Martina Perković, 7. 12. 2013. 18:24

Obilježavajući Međunarodni dan ljudskih prava dali smo učenicima naše škole početak  jedne rečenice koju su trebali dovršiti. Pročitajte njihove želje!

[više]

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

Autor: Martina Perković, 7. 12. 2013. 18:13

9. prosinca obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava. Ljudska prava ne mogu se kupiti, zaraditi ili naslijediti, ona pripadaju ljudima jednostavno zato što su ljudi - ljudska prava svojstvena su svakom pojedincu i neodvojiva su od njega. Donosimo vam ponešto iz Konvencije o ljudskim pravima.

[više]

ŠTO RADI MEDIA???

Autor: Martina Perković, 7. 12. 2013. 17:49

Polaznici slobodne aktivnosti MEDIA, pod vodstvom prof. Jelice Šetić, veoma su aktivni. Za svoje radove dobili su i priznanja. Mi smo malo provirili u njihove radove i eto, donosimo vam najzanimljivije.

[više]

MAŠTA ČINI SVAŠTA

Autor: Martina Perković, 1. 12. 2013. 12:13

Kako mašta može činiti svašta i kako se zebra snalazi u gradu objasnila nam je spisateljica za djecu Tatjana Pokrajac-Papucci.

[više]

HEDY LAMARR - LJEPOTICA GENIJALNOG UMA

Autor: Martina Perković, 28. 11. 2013. 15:36

Wi-Fi, Bluetooth... tko se danas time ne koristi?! A tko zna bi li toga bilo da nije bilo nje... a bila je glumica.

[više]

ISTANBUL - MOJE PUTOVANJE KOJE JE ZNAČILO PUNO VIŠE

Autor: Martina Perković, 25. 11. 2013. 08:41

Karla je provela tjedan dana krstareći Mediteranom. Posjetila je mnoge poznate gradove, ali jedan je od njih osobito zapamtila, jedan joj je ostavio trag koji je promijenio njezin pogled na svijet, jedan koji joj je značio sve...

[više]

TKO ČEKA, DOČEKA!

Autor: Martina Perković, 24. 11. 2013. 10:46

U petak, 22. studenoga 2013. održan je prvi ovogodišnji talent  show „Madagaskar“ ...

[više]

U ČEMU JE TAJNA SVIH TIH TAJNI?!

Autor: Martina Perković, 23. 11. 2013. 15:55

U ČETVRTAK 21.11.2013. U POSJET NAŠOJ ŠKOLI  DOŠAO JE PISAC HRVOJE KOVAČEVIĆ.  PETAŠIMA JE KOVAČEVIĆ PREPRIČAVAO ZGODE O TOME KAKO JE POSTAO PISAC I ODGOVARAO NA  PITANJA  ZNATIŽELJNIH UČENIKA. NA SAMOM KRAJU DRUŽENJA PODIJELIO JE  AUTOGRAME, A KAD JE ZAVRŠIO PRIUPITALA SAM GA JOŠ NEKOLIKO PITANJA.

[više]

SVE MOŽE BITI MOGUĆE UZ POMOĆ MAŠTE

Autor: Martina Perković, 21. 11. 2013. 18:03

Najčitanija hrvatska autorica Julijana Matanović bila je gošća književne večeri "Pisac u prolazu" u Gradskoj knjižnici "Matija Vlačić Ilirik" u Rovinju.

[više]

POSJET INTERLIBERU

Autor: Martina Perković, 21. 11. 2013. 17:35

INTERLIBER - međunarodni sajam knjiga i učila predstavlja poslovni svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu. Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

[više]

POSJET VATROGASCIMA I POLICIJI

Autor: Martina Perković, 18. 11. 2013. 09:36

U utorak 12. studenoga učenici drugih razreda bili su u posjetu vatrogascima i policiji.

[više]

ČA JE ČA

Autor: Martina Perković, 17. 11. 2013. 16:15

Odlučili smo istražiti koliko poznajemo čakavski dijalekt u našoj školi. Istraživanje smo proveli u 6.b, 7.c i 7.d razredu.

[više]

LJUDI KOJI SU STVORILI BUDUĆNOST

Autor: Martina Perković, 17. 11. 2013. 15:39

Tko nije čuo za Nikolu Teslu, Slavoljuba Penkalu... Izumitelji su osobe koje su svojim ingenioznim umovima učinile svijet kakvog danas poznajemo. Svjetski dan izumitelja obilježava se 9. studenoga na dan rođenja američke filmske glumice i izumiteljice Hendy Lamarr.

[više]

VRIME PASIVA

Autor: Martina Perković, 10. 11. 2013. 19:17

Poznati čakavski pjesnik, Remiđo Sošić, rodom iz Rovinjskog Sela, posjetio je našu školu provodeći anketu  o poznavanju čakavštine među osmašima. Ukrali smo mu malo vremena da porazgovaramo s njim o njegovim inspiracijama, radu i zanimljivom projektu. Evo što smo doznali!

[više]

UČIMO OD NAJBOLJIH

Autor: Martina Perković, 9. 11. 2013. 16:46

Odradili smo svoj prvi e-intervju. Naša je novinarka Sara Šubarić odlučila vidjeti kako je to raditi s ljudima koji od novinarstva žive. Pripremila je pitanja za svima nam poznat glas s Gradskog radija Rovinj, uvijek nasmijanu i vedru voditeljicu Suzanu Modrušan Krošnjak. Evo što nam je naša Suzana rekla...

[više]

BILI SMO DOBRI ZA ŠKOLSKU KNJIŽNICU

Autor: Martina Perković, 9. 11. 2013. 16:35

U petak, 08. studenoga 2013. OŠ Jurja Dobrile organizirala je Mali sajam dobrote kako bi se donacijama povećao fond školske knjižnice.

[više]

MALI LEKSIKON LJEKOVITOG BILJA

Autor: Martina Perković, 9. 11. 2013. 15:57

Biljke su neiscrpan izvor ljekovitih svojstava. Za neke ste možda znali, a za neke ćete se iznenaditi. Pogledajte koje nam sve blagodati biljke pružaju i u čemu nam sve mogu pomoći.

[više]

JAPANSKI HAIRSTYLE

Autor: Martina Perković, 3. 11. 2013. 17:39

Na panoima škole pojavile su se frizure. Nismo frizerska škola, a niti pripremamo fashion show. To je obična nastavna jedinica likovne kulture.

[više]

MALI SAJAM DOBROTE

Autor: Martina Perković, 31. 10. 2013. 17:01

U petak, 08. studenog 2013. u 17 sati naša škola će organizirati humanitarnu akciju „Mali sajam dobrote“.

[više]

ODRŽAN MEDUNARODNI MEMORIJALNI KROS "Guerino Sošić"

Autor: Martina Perković, 30. 10. 2013. 12:02

U Park šumi Zlatni rt u Rovinju održan je ...

[više]

AUSTRIJA NA DLANU NAŠIH MAŽORETKINJA

Autor: Martina Perković, 29. 10. 2013. 20:17

Rovinjske mažoretkinje, među kojima smo bile i mi, učenice naše škole i naša učiteljica Jadranka Pamić prošli tjedan krenule smo u Austriju. Posjetile smo Klagenfurt, Kranjsku Goru i Bled.

[više]

NOĆ VJEŠTICA

Autor: Martina Perković, 29. 10. 2013. 16:40

Halloween ili Noć vještica je noć uoči Svih svetih, 31.listopada. Noć vještica se slavi u mnogim zemljama...

 

[više]

SNIMA SE DOKUMENTARAC O A.G. MATOŠU

Autor: Martina Perković, 29. 10. 2013. 16:30

Udruga dr. Ante Starčevića iz Tovarnika pokrenula je projekt snimanja dokumentarnog filma o hrvatskom književniku Antunu Gustavu Matošu u povodu 100. obljetnice njegove smrti.

 

[više]

JEDEM VOĆE, MISLIM ZDRAVO!

Autor: Martina Perković, 25. 10. 2013. 09:56

Diplomirani inženjer poljoprivrede(agronomije) iz Labina, g. Branko Franković održao je predavanje učenicima mlađih razreda o zdravom voću kojim bismo se trebali hraniti. Pokazivao je i podučavao nas  kako se sade voćke, u koje vrijeme se sade, a u koje vrijeme beru plodovi.

 

[više]

KAD ODRASTEM, BIT ĆU...

Autor: Martina Perković, 25. 10. 2013. 09:09

Provodeći anketu među učenicima naše škole o tome što bi željeli biti kad odrastu, naišli smo na različite odgovore. Redala su se zanimanja poput doktora, pilota, učitelja, pjevača... No nama su dva zanimanja zapela u uhu. Saznajte koja!

[više]

ZANIMLJIVO ZANIMANJE

Autor: Martina Perković, 23. 10. 2013. 17:37

Osnova je higijene, koristimo ga svakodnevno, i po nekoliko puta dnevno, ima lijep miris, a sada ćete vidjeti kako može predivno i izgledati... Jeste li pogodili?!... Govorimo o izradi sapuna!

 

[više]

TE FAMOZNE... "STARKE"

Autor: Martina Perković, 22. 10. 2013. 19:49

Zašto ih nosimo?!...zato što ih volimo. A zašto ih volimo?!... jer su jednostavno legendarne. Evo kako su nastale te famozne "Starke".


 

[više]

SEDMAŠI I OSMAŠI NAŠE ŠKOLE POKAZALI SVOJE VELIKO SRCE

Autor: Martina Perković, 18. 10. 2013. 20:16

Sabirna akcija "Solidarnost na djelu" provedena je 10. listopada 2013. kao zajednička akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa. Akcija se provodi pod nazivom "Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija".

[više]

SHEMA ŠKOLSKOG VOĆA

Autor: Martina Perković, 18. 10. 2013. 13:37

Republika Hrvatska odlučila je po principima Europske unije od 2013. godine provoditi Shemu školskog voća kao mjeru koja bi trebala pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća kod djece u nižim razredima osnovne škole...

 

[više]

ZAMJENA ULOGA UČITELJ - UČENIK

Autor: Martina Perković, 16. 10. 2013. 22:25

Povodom Svjetskog dana učitelja u našoj školi već se tradicionalno održava projekt zamjena uloga učitelj - učenik. Ove je godine projekt produžen i na Dječji tjedan, pa su učenici bili učitelji čak dva tjedna... Donosimo najzanimljivije trenutke!

[više]

NAŠI UČENICI VODITELJI PROGRAMA OTVORENJA DRŽAVNOG SKUPA HZOŠ-a

Autor: Martina Perković, 16. 10. 2013. 21:44

U rovinjskom hotelu Eden, 16. listopada 2013., s početkom  u 16,30h, održan je program otvorenja Državnog skupa Hrvatske zajednice osnovnih škola.

 

[više]

DJEČJI TJEDAN (7.-11. listopada 2013.)

Autor: Martina Perković, 16. 10. 2013. 21:31

Osim održavanja projekta zamjena uloga učitelj – učenik u našoj školi, povodom Dječjeg tjedna grad Rovinj odlučio je počastiti učenike besplatnim kazališnim predstavama i  filmskim projekcijama u Gandusiu, našem gradskom kinu/kazalištu.

[više]

PRISJETIMO SE DJETINJSTVA

Autor: Martina Perković, 16. 10. 2013. 13:06

Djetinjstvo nam donosi najljepše trenutke za sjećanje. To je doba kada nas muče male brige, a zabave i veselja ima unedogled. Djetinjstvo su igračke, ljubav, prijatelji, igre...

[više]

NAŠE NOVINARKE GOSTOVALE NA GRADSKOM RADIJU ROVINJ

Autor: Martina Perković, 11. 10. 2013. 13:27

Članice novinarske grupe Sara Šubarić i Laura Jurković jučer su gostovale u emisiji Gradske minute Gradskog radija Rovinj i tako imale priliku doživjeti zamjenu uloga - ovoga puta nisu intervjuirale one, nego se intervjuiralo njih!

[više]

PREDSTAVLJAMO.... BEJZBOL

Autor: Martina Perković, 9. 10. 2013. 21:12

Koliko znate o bejzbolu, jednom od najpopularnijih američkih sportova?! Naš novinar Deni donosi vam i najsitnije detalje vezane uz taj sport. A jeste li znali da se bejzbol igra i u Hrvatskoj?

 

[više]

MATURALAC - JEDNA MALA ZAJEDNICA

Autor: Martina Perković, 6. 10. 2013. 21:18

Osmaši su nam se vratili s nezaboravnog maturalca na kojem su preveli 5 dana putujući Južnom Dalmacijom. Evo osvrta jedne osmašice...

[više]

NAJLJEPŠA BAJKA

Autor: Martina Perković, 5. 10. 2013. 21:16

Povodom Međunarodnog dana djeteta (7. listopada) odlučili smo istražiti koja je učenicima najdraža bajka. Istraživanje smo proveli u 4.c i 7.c razredu.

[više]

USUSRET SVJETSKOM DANU UČITELJA

Autor: Martina Perković, 1. 10. 2013. 21:07

5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Ususret tom danu odlučili smo među petašima i šestašima naše škole istražiti kako bi izgledalo to kad bi oni bili učitelji/-ce...

 

[više]

UČENICI – MOJI MALI SURADNICI U RADU

Autor: Martina Perković, 1. 10. 2013. 20:58

Profesorica likovne kulture, Emilija Kolić je 42 godine radila u školi i početkom ove školske godine otišla u mirovinu. Porazgovarali smo malo s njom o toj velikoj strasti prema umjetnosti i zanimanju koje joj je obilježilo život.

 

[više]

SLOVA NA TANJURU Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Perković, 27. 9. 2013. 13:23

Europski dan jezika obilježila je i naša škola...

...na jedan zanimljiv i poseban način, jer znamo da "koliko jezika znaš toliko osoba vrijediš"!

[više]

DUBAI - GRAD BUDUĆNOSTI Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Perković, 26. 9. 2013. 20:06

Mašta može svašta!

Mi smo maštom malo prošetali do Dubaija...

[više]

RAZGOVOR S PRVAŠIĆIMA

Autor: Martina Perković, 26. 9. 2013. 13:25

"Od koljevke pa do groba, najljepše je đačko doba"...

Evo kako su naši prvašići započeli ovo predivno putovanje!

[više]

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > Novinarski kutak  > Novinarske iskrice
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / www.os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju