preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

PROVEDBA PROJEKTA

Što smo naučili o Austriji?

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 6. 2. 2018. 20:47

Jedva smo dočekali da otvorimo paket koji su nam poslali naši prijatelji iz Beča! Kako se bliži naš odlazak, dogovorili smo se da nam tjedan uoči posjeta drugoj školi, učenici pošalju kutiju iznenađenja u kojem će nas naučiti malo o kulturi i tradiciji svoje zemlje. Prije nego što smo otvorili kutiju, učiteljica Iva propitala je učenike o tome što znaju o Austriji, koji je glavni grad, po čemu je poznata i što bismo voljeli posjetiti u Beču. Kad smo otvorili kutiji, imali smo što vidjeti! Učiteljice Elizabeth, Anna i Ewa zajedno sa svojim učenicima potrudile su se i u deset posebnih vrećica stavile sve što su mislili da nam je važno za što bolje upoznavanje Austrije. Naučili smo tako neke njemačke riječi, upoznali se s najpoznatijim autrijskim građevinama, saznali koliko su ponosni na bogatstvo vode, naučili smo o poznatim glazbenicima, sportašima, suvenirima i proizvodima Austrije...ukratko...bili smo oduševljeni i puno smo toga naučili. Za kraj smo se počastili njihovom tradicionalnom čokoladom i složili se da jedva čekamo odlazak u Beč.

[više]

Roditeljski sastanak pred odlazak u Beč

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 6. 2. 2018. 11:21

Održali smo i drugi roditeljski sastanak s roditeljima učenika koji putuju u Beč. S kolegicom Elizabeth iz bečke škole nastojali smo osmisliti program aktivnosti koji će učenicima na najbolji mogući način pomoći da sedmodnevni boravak u Beču ostane u lijepom sjećanju. Osim stručnog posjeta Beča i nekoliko najljepših muzeja, učenici će imati priliku sudjelovati u znanstvenim radionicama, učiti će kuhati tipična austrijska jela, zabaviti se u Preteru te se družiti sa svojim vršnjacima u školi i u obitelji. Sigurni smo da će, nakon povratka, imati mnogo zajedničkih tema na kojima će graditi nova prijateljstva. Sretni smo da su svi roditelji pozdravili naš trud oko provedbe projekta i organizacije razmjene učenika te će nam njihova podrška biti itekako važna tijekom mobilnosti.

[više]

Stigla nam je kutija iznenađenja!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 2. 2. 2018. 11:21

Prema dogovoru dviju škola partnera, nekoliko tjedana prije odlaska na mobilnost učenici škole koji organiziraju prihvat učenika u svoj dom na adresu druge škole poslat će paket iznenađenja kojim će predstavit ukratko grad i zemlju u koju učenici dolaze na mobilnost. Naši prijatelja iz Beča poslali su svoju zagonetnu kutiju koju još nismo otvorili, već ćemo to napravit u utorak kada je vrijeme za Male znanstvenike. Vjerujemo da ćemo u kutiji, osim materijala vezanih uz kulturu i tradiciju beča, pronaći i neki slatki zalogajčić...

[više]

Videokonferencija s vršnjacima iz Beča

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 30. 1. 2018. 13:15

Budući da se uskoro spremamo u Beč na susret i druženje sa svojim vršnjacima iz Beča, danas smo uspostavili prvu u nizu videokonferencija kako bismo se osobno upoznali i predstavili jedni drugima. Učiteljice bečke škole Elisabeth, Ewa i Anna pripremile su učenike za susret te smo imali prilikevidjeti uživo njihovu učionicu, saznali smo imena učenika, predstavili smo učenike koji se spremaju na mobilnost te utvrdili da ne postoje nikakve tehničke zapreke za komunikaciju s austrijskom školom putem videokonferencija - brz, jednostavan i zanimljiv način razmjene znanja, informacija i iskustva dviju škola.

[više]

Održan prvi roditeljski sastanak za roditelje učenika koji odlaze u Beč

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 18. 12. 2017. 20:00

Prvi roditeljski sastanak za roditelje učenika koji su odabrani za odlazak na mobilnost u Beč održao se danas u školskoj knjižnici na kojem su riditeljima predstavljeni učitelji koji će pratiti učenike tijekom posjeta austrijskim školama. Koordinatorica projekta Iva Dujmović predstavila je roditeljima učenike i školu partnera, pokazala pokuse koji se provode na izvannastavnoj aktivnosti Mali znanstvenici te dala roditeljima osnovne upute o tome što učenike očekuje u Beču te na koji način ćebiti organizirano slobodno vrijeme učenika.

Detalje oko provedbe projekta roditelji će saznati na drugom roditeljskom sastanku u drugom polugodištu kada sa školom partnerom budemo dogovarali detaljniji plan aktivnosti.  

[više]

Pogledajte TV prilog o našem projektu

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 15. 12. 2017. 08:12

Za vrijeme trajanja našeg prvog transnacionalnog sastanka, posjetila nas je i TV Nova kako bismo roditelje i širu javnost informirali o projektu koji je u provedbi. Koje su aktivnosti projekta, što očekuju učitelji obiju škola, kakva su iskustva sudionika učenika mobilnosti u prijašnjim školskim projektima razmjene te što uključivanje u projekte programa Erasmus+ donosi učenicima, učiteljima i školi pogledajte u prilogu emisije Zapadna strana.

[više]

Održan prvi transnacionalni sastanak u našoj školi

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 11. 12. 2017. 12:01

U razdoblju od 7. - 9. prosinca 2017. godine naša je škola bila domaćin prvog transnacionalnog sastanka koordinatora projekta te su nam u posjet stigle učiteljice iz Beča. Elisabeth, Anna i Ewa bile su vrlo pozitivno iznenađene motivacijo učitelja i učenika za sudjelovanjem u projektu te su dogovoreni detalji oko aktivnosti koje nas očekuju. Prvenstveno se to odnosi na dogovor oko mobilnosti koje naše učenike očekuju u veljači 2018. godine, roditeljski sastanci s roditeljima koji će ugostiti učenike, aktivnosti koje će škole poduzeti za vrijeme trajanja mobilnosti te načine komunikacija između učenika i dviju partnerskih škola. Dogovorena je i kulturološka priprema učenika te će svaka škola učenicima druge škole prije dolaska u posjet poslati tzv. culture box - kutiju u koju će staviti materijale, ali i neke fine i slasne zalogajčiće kojima će predstaviti svoju zemlju. Bit će tu i videokonferencija, pisama i drugih zanimljivih ideja i suradnje...Veselimo se provedbi koja nam predstoji...

[više]

Službeno postavljena nova ploča u holu škole

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 6. 12. 2017. 10:26

Još smo 2014. godine u holu škole osmislili kutak koji će svima koji nas posjete jasno dati do znanja da je škola uključena u provedbu Erasmus+ projekata. Tada smo mislili da se ploče s nazivima projekata neće tako lako nadopunjavati, no ustrajni u permanentnom učenju i usavršavanju o tome kako napisati i provoditi projekte, redovitim sudjelovanjima na stručnim skupovima od strane Agencije za mobilnost i programe EU, webinarime te suradnjom s ostalim školama uključenih u provedbu projekata, uspjeli smo u četiri prve godine provedbe Erasmus+ programa dobiti financijska sredstva za provedbu čak četiri projekta, od toga dva za stručna usavršavanja učitelja, a dva su bila partnersta s drugim institucijama i školama iz Europe. Danas smo, nakon što smo odabrali službeni logotip, ponosno postavili novu ploču našeg Language explores+ projekta te se nadamo da ći ih u budućnosti biti još budući da smo svjesni koliko pozitivnog učinka imaju na učenike, učitelje, ali i na školu u cjelini.

[više]

Imamo službeni logo projekta!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 2. 12. 2017. 06:51

Učenici dviju partnerskih škola zajedno su radili na osmišljavanju logotipa projekta te je glasovanjem između devet prijedloga pobijedio logotip koji su izradili učenici naše škole u okviru izvannastavne aktivnosti Mali znanstvenici. Logotip predstavlja zbir pojmova koje povezujemo sa znanošću i to na tri jezika - hrvatskom i njemačkom kao jezicima zemalja partnera te engleskom kao službenim jezikom provedbe projketa. Uskoro nam slijedi izrada promotivne poloče koju ćemo postaviti u hol škole kao znak uspješnosti naše škole u provedbi Erasmus+ projkata. Naime, ovo je već četvrti projekt za koji smo sredstva za provedbu dobili od Europske unije.

[više]

Objavljen je naš drugi Newsletter

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 26. 11. 2017. 06:47

Partneri iz Austrije danas su poslali drugi Newsletter u kojem su navedeni zadaci za provedbu pokusa na našu drugu temu, a to je vatra. Iako su učenici naše škole već započeli s istraživanjem vatre, slijedi nam provedba pokusa i snimanje video filmića o tome što se događalo tijekom izvođenja pokusa. Filmić ćemo postaviti na službenu stranicu projekta otvorenu na Twin Space-u te na Youtube kanal škole, a što nas očekuje u naredna dva mjeseca, možete pročitati u prilogu.

[više]

Predstavili smo i svoju školu!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 22. 11. 2017. 14:43

Evo konačno i naše škole! Svojim prijateljima predstavili smo malo naš grad očima naših učenika koji su fotografirali najzanimljivije kadrove Rovinja, prošetali smo ih malo školskim hodnicima, upoznali ih s učiteljima koji sudjeluju u projketu - učiteljima Ivom Dujmović i Igorom Serdarom, knjižničarkom Samantom Matejčić Čotar te ravnateljem Marinom Mihovilovićem. Nadamo se da će sada dobiti jasniju sliku o tome kako će izgledati posjet našoj školi i našem gradu...

[više]

Igrali smo se vatrom!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 20. 11. 2017. 07:10

Unutar naše izvannastavne aktivnosti danas smo se malo poigrali vatrom. Pokušali smo saznati što će se dogoditi ako zapalimo svijeću i pokrijemo ju staklenom posudom. Zašto se dogodilo to što se dogodilo i još ponešto o drugom pokusu koji smo provodli koristeći sodu bikarbonu i ocat saznajte u malom video zapisu kojeg smo objavili na našem Youtube kanalu škole.

[više]

Prvi pokus je iza nas!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 16. 11. 2017. 15:13

Upravo tako! Danas smo na našoj izvannastavnoj aktivnosti napravili naš prvi pokus u sklopu projekta. Za izvođenje nam je bila potrebna jedna velika prozirna plastična kutija, aluminijska posudica (za što smo iskoristili postolje od male svijeće lučice), staklena prozirna čaša te gumeni bombon. Takve smo naputke dobili od naših kolega iz Beča. Zadatak je bio zaključiti hoće li se bombon, nakon što ga uronimo u posudu s vodom i poklopimo čašom, smočiti ili ne?

Mi smo, umjesto gumenog bombona, za naš pokus iskoristili komad papira. Svoje hipoteze najprije smo zapisali u znanstvenički dnevnik (science diary) i nakon toga prionuli poslu.

U prozirnu posudu ulili smo vodu, a u aluminijsku posudu stavili komad suhog papira. Poklopili smo aluminisjku posudu staklenom čašom i gurnuli postolje od svijeće prema dnu. Znate li što se dogodilo? Papirić je ostao suh. U svoj dnevnik najprije smo samostalno napisali svoje zapažanje zašto se to dogodilo, a nakon toga nam je učiteljica i znanstveno objasnila razlog takve pojave. Pogađate - stvar je u zraku. Zrak koji je zarobljen u čaši nije dopustio vodi da uđe u čašu i smoči papirić. To je dokaz da i zrak zauzima neki prostor. Sve smo to evidentirali fotoaparatom pa ćemo uskoro objaviti i kratki filmić...

[više]

Osmišljavanje logotipa projekta

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 16. 11. 2017. 15:00

Science...that reminds me on...Upravo tim riječima započeli smo naš zadatak vezan uz osmišljavanje logotipa projketa što je bie jedan od prvih aktivnosti naše izvannastavne aktivnosti. Učiteljica Iva upitala je učenike koje ih riječi podsjećaju na riječ Znanost pa smo, uz malo razmišljanja, na ploču počeli zapisivati riječi poput vatra, zrak, epruveta, mikroskop, termometar, povećalo, voda, zrak i sl. te smo onda iste preveli na engleski jezik (za što nam je puno pomogla Eva kojoj je engleski materinji jezik), a na kompjuteru smo našli prijevod na njenački jezik. Po završetku svega, u programu Wordart creator pokušali smo osmisliti logotip projekta te smo nakon dva sat rada došli do zanimljivih rješenja. sada još samo čekamo prijatelje iz beča da nam pošalju svoje ideje te glasanje za finalni logotip može započeti.  Evo naših ideja za logotipove:

[više]

Tko smo mi?

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 2. 11. 2017. 22:19

Naš prvi zadatak u okviri Language explores+ projekta bio je predstaviti se jedni drugima na engleskom jeziku. Nakon nekoliko tjedana rada, konačno smo osmislili video kojim smo se predstavili našim prijateljima u bečkoj školi. Tko smo, što smo, što volimo i čime se bavimo u slobodno vrijeme, možete pogledati u video prilogu. Vjerujemo da ćemo kod naših prijatelja u Beču naići na slične interese te da ćemo prilikom posjeta jedni drugima imati mnogo toga za ispričati.

[više]

Objavljen video za prvi pokus na temu zraka

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 31. 10. 2017. 11:18

Prije tjedan dana dobili smo zadatak od naših prijatelja iz Beča da napravimo pokus s gumenim bombonom u vodi s pitanjem hoće li se bombon, ako ga stavimo u aluminijsku posudu i pokrijemo čašom te zaronimo, smočiti ili ostati suh?! Prije dva dana odradili smo taj pokus te fotografije snimljene tijekom pokusa već objavili na TwinSpace portalu. Danas smo uspjeli objaviti i kratku prezentaciju o tome što smo radili i do kojih smo zaključaka došli. Naša zapažanja unijeli smo u svoj dnevnik te štošta novoga naučili.

[više]

Otvorena stranica projekta u TwinSpace-u

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 8. 10. 2017. 14:32

Na eTwinning portalu službeno je otvorena stranica projekta u TwinSpace-u na kojem će biti dostupni svi materijali vezani uz provedbu našeg projekta. Mjesto je to gdje ćemo postavljati video materijal pokusa koje ćemo provoditi, vršiti tazmjenu ideja, odabrati logo projekta, postaviti prezentacije sebe i svoje škole s ciljem što boljeg upoznavanja i uvida u provedbu projekta.

[više]

Objavljen prvi Newsletter!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 29. 9. 2017. 06:59

Osnovna škola iz Beča koja je nositelj projekta danas je poslala prvi newsletter sa svim potrebnim informacijama oko provedbe istog. Navedene su tako osnovne teme oko kojih će se provoditi pokusi (zrak, vatra, magnetizam, elektricitet i voda), datumi mobilnosti škola partnera te prvog transnacionalnog sastanka, rokovi izvedbe projekta po mjesecima te obveze partnera oko vođenja evidencije provedbe projketa u aplikaciji Mobility tool. To je tek prvi u nizu Newslettera koji će austrijska škola pisati svaka dva mjeseca kako bismo dobili jasniji uvid u dinamiku ostvarenja ciljeva samog projekta.

[više]

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > Erasmus+  > KA2 - LANGUAGE EXPLORES+  > Provedba
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / www.os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju