preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

 > O školi  > Povijest
Povijest

Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Rovinju je postojala jedna škola na hrvatskom i jedna na talijanskom jeziku. Ona na hrvatskom djelovala u zgradi sadašnje Osnovne škole Vladimira Nazora koju su pohađali svi učenici s područja grada Rovinja i njegove okolice. Sedamdesetih godina kapaciteti postaju nedostatni te se gradi nova škola na današnjoj lokaciji.

Prva etapa Osnovne škole Jurja Dobrile izgrađena je 1974. godine samodoprinosom građana. Tada se zvala "Savo Vukelić". Iako nova, imala je i svojih nedostataka. Naime, nije imala niti zvučnu, niti toplinsku izolaciju. Staklene površine u učionicama su bile velike, bravarija metalna bez zaštitnih guma, pa je bilo nemoguće spriječiti ulazak hladnoće zimi i velike topline ljeti.

Nadogradnjom prvog kata iznad dijela postojeće zgrade škole, koja je izvršena u ljetnim mjesecima 2003. godine, dobivene su tri učionice, jedna veća višenamjenska učionica, kabinet, zbornica i sanitarije za učenike. Omogućio se rad u jednoj smjeni  za predmetnu nastavu. Škola je konačno dobila toplinsku izolaciju te su zamjenjene sve staklene površine aluminijskom bravarijom.

U vrijeme ljetnih praznika 2005. godine uređen je prednji dio okoliša škole, tj. park i prostor za vanjski boravak učenika s ukrasnim cvijetnjacima. U 2006. godini uređenjen je  zadnji dio okoliša škole.

U školskoj 2005./2006. godini uredili smo i opremili novi kabinet za informatiku, kupili opremu za kuhinju te zamijenili dotrajala vrata i štokove na 12 učionica, školske 2007./2008. godine zamijenili dotrajala vrata i štokove na još 4 učionice, a školske 2008./2009. zamijenili smo vrata i štokove na još 6 učionica te smo sve učionice klimatizirali. U ljetnim mjesecima 2010. godine saniran je sustav centralnog grijanja, u ljeto 2011. potpuno su renovirani sanitarni čvorovi u krilu nižih razreda, a ljeti 2013. u krilu viših razreda.

U mjesecu rujnu 2014. školska kuhinja je spojena na zemni plin te je kotlovnica potpuno obnovljena i prilagođena za rad na zemni plin.

U ljetnim mjesecima 2015. godine u uređen je sanitarni čvor za invalide, napravljene su rampe za invalide koje vode u prostore nižih i viših razreda u prizemlju, u arhivi je parket zamijenjen keremičkim pločicama te je saniran dio krova. Nabavljeno je 7 novih računala kao zamjena za dotrajale te su kupljena još 2 dodatna za informatičku učionicu i 1 za PŠ Rovinjsko Selo, 3 video projektora,  uredske i stolice za učionice, 3 klimatizacijska uređaja za kancelarije, 4 školske ploče i kosilica.

U ljetnim mjesecima 2016. postavljeni su limeni paneli na dijelu krova gdje su nedostajali, nabavljena je dodatna računalna oprema koja je potrebna za uvođenje e-Dnevnika, poboljšano je grijanje u holu škole, kupljene nove stolice i klupe za jednu učionicu i 4 školske ploče.

U školskoj 2016./17. godini opremili smo 2 učionice novim klupama (jednosjed) i stolicama te kupili zavjese za 2 učionice. U ljetnim mjesecima zamijenjena je rasvjeta u većini učionica i ostalih školskih prostora novom šteljivom led rasvjetom. 

U školskoj 2017./18. godini nabavili smo klupe i stolice za 1 učionicu mlađih razreda te zavjese za 4 učionice mlađih razreda, 12 računala za informatičku učionicu i 2 projektora na rad na „pametan način“ Postavljena je ograda oko cijelog školskog dvorišta.

U školskoj 2018./2019. godini proširili smo i potpuno na novo uredili informatičku učionicu te nabavili nov namještaj, kupili još klupe i stolice za jednu učionicu, zavjese za 4 učionice, 4 LCD projektora zamijenili novim, kupili panoe i ormare za više učionica te 2 stola za mikroskopiranje. Montiran je novi sustav video nadzora. Kupljena su razna nastavna sredstva i pomagala za koja smo sredstva dobili od MZO za predmete KEM, FIZ, BIO, PRI, L.K., MAT, T.K. i R.N. (PID, MAT, L.K.) za matičnu i područne škole.

 

Područni odjel Rovinjsko Selo

Školska zgrada u Područnom odjelu Rovinjsko Selo izgrađena je1948. godine.

U 2005. godini saniran je krov, postavljenje su gromobranske instalacije, uređene sanitarije za učenike i za osoblje, postavljane nove keramičke pločice u hodniku, kuhinji i blagovaonici te su ofarbani svi unutarnji prostori škole. Postojeće 3 učionice su lijepo uređene sa oslikanim zidovima i klimatizirane.

Broj učenika u Rovinjskom Selu se u zadnjih nekoliko godina povećo tako da su formirana 4 razredna odjela pa se nastava se izvodi  u jutarnjoj smjeni za učenike 1. i 2. razreda, a 3. i 4. razredi se izmjenjuju jedan tjedan ujutro, a jedan poslije podne.

Obzirom na povećanje broja djece u Rovinjskom Selu Grad Rovinj je krajem školske 2011./2012. godine krenuo s inicijativom da se na susjednoj parceli napravi zgrada vrtića i mala sportska dvorana tako da bi cijela zgrada u kojoj se sada nalazi područna škola i područni vrtić pripala školi. Čeka se zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa zemljišta.

Postojeće 3 učionice su lijepo uređene sa oslikanim zidovima i klimatizirane.

U ljetnim mjesecima 2015. godine napravljena je nova ograda oko školskog dvorišta te je kupljeno još jedno računalo s LCD projektorom za izvođenje nastave.

U ljetnim mjesecima 2016. godine uređena je cjelokupna fasada zgrade.

U ljetnim mjesecima 2017. napravljen je nešto veći zahvat u renoviranju škole: zamijenjena je kompletna elektro instalacija, uređeni zidovi, podovi, zamijenjeni prozori u učionicama, školske ploče i LDC projektori.

 

Područni odjel Bale

Zgrada škole je građena davne 1876. godine i prva namjena joj je bila skladište žita. Kasnije preuređnjem prostora zgrada je osposobljena za samostalnu osmogodišnju školu. Od 1970. godine prelazi u Rovinj kao sastavni dio sadašnje škole Jurja Dobrile, s tim što su u Balama ostali učenici od I. do IV. razreda.

Osim naše škole, zgradu koristi talijanski vrtić “Naridola” i hrvatski vrtić “Neven” u prizemlju, a na katu osim nas nastavu izvodi i TOŠ  “Bernardo Benussi”.

Početkom mjeseca lipnja 2004. u školskoj zgradi je izbio požar koji je nanio znatne štete pa se nastava dvije školske godine izvodila u prostorijama nekadašnjeg «Lovačkog doma». Sanacija zgrade dovršena je krajem mjeseca travnja 2006. te smo u novu školsku 2006./2007. godinu krenuli u novouređenu školu. Pored škole je Općina Bale izgradila predivnu sportsku dvoranu tako da naši učenici imaju odlične uvjete za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

U školskoj 2012./2013. godini broj učenika se povećao tako da su formirana 3 razredna odjela. Kao treća učionica koristla se jedna od učionica Područne škole  TOŠ Bernarda Benussija, a od školske 2014./2015. godine se koristi prostorija produženog boravka u potkrovlju.
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > O školi  > Povijest
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / www.os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju